– Rikoskirjasta tuli henkilökohtaisin kirjani ikinä, Katariina Souri kertoo tammikuussa ilmestyvästä kirjastaan. Kuva: Leena Koskela
– Rikoskirjasta tuli henkilökohtaisin kirjani ikinä, Katariina Souri kertoo tammikuussa ilmestyvästä kirjastaan. Kuva: Leena Koskela

Kuvataiteilija Katariina Souri kuvitteli, ettei enää ikinä kirjoita mitään, mutta julkaiseekin trilogian.

Kuvataiteilija ja kirjailija Katariina Souri tekee ensi keväänä uuden aluevaltauksen ja debytoi rikoskirjailijana. Eikä suunnitelmissa ole vain yhden jännärin, vaan kokonaisen trilogian julkaiseminen. Kirjat on tarkoitus julkaista puolen vuoden välein, ensimmäinen, Valkoinen varjo, ilmestyy tammikuun lopussa.

– Tavaraa tulee niin paljon kuin vain ehdin naputella, Katariina kertoo hyväntuulisen kustantajansa Tammen pressitilaisuudessa.

Rikos taidemaailmassa

Katariina on aiemmin julkaissut seitsemän romaania. Edellisestä on kulunut kolme vuotta.

– Minun ei pitänyt kirjoittaa enää mitään, vaan keskittyä kuvataiteeseen. Tuntui että kirjailijana olin ammentanut itsestäni kaiken. Mutta taideliikkeen pyörittäminen inspiroi tekstiä, ja tarina lähti lentoon, kun en ollut enää kiinni itselle tärkeissä teemoissa. Yllättäen rikosromaanista tuli henkilökohtaisin kirjani ikinä, Katariina kertoo.

Katariina on aina ollut kiinnostunut mosaiikista ja henkimaailman asioista, erityisesti Jungista. Nämä kaksi teemaa yhdistyvät hänen tulevassa kirjassaan, joka sijoittuu taiteen maailmaan. Kirjan päähenkilö vetää mosaiikkikursseja ja alkaa nähdä kursseilla tehdyissä jungilaisissa mosaiikkikuviossa, mandaloissa, kurssilaistensa alitajuntaa.

– Hän näkee kurssilaistensa piilotajunnan tai varjopuolen, joten hän ei ole selvännäkijä, vaan paremminkin epäselvännäkijä, Katariina kertoo nauraen.

Tarinassa rakennetaan myös suljetun tilan mysteeri, kun eräs vanki kuljetetaan kokeelliseen hoitoon saarelle, jossa kokoontuu mosaiikkikurssi.

Alibeja iltasaduksi

Katariina ei lue dekkareita, mutta henkirikosten maailma on hänelle tuttu rikosjuristi-isän ammatin kautta.

– Minulle luettiin iltasaduksi Alibeja ja Pohjan poliisi kertoo -kirjoja.

Nuorena Katariina myös auttoi isäänsä kirjoittamalla tämän pöytäkirjoja puhtaaksi.

Mutta miksi vasta nyt dekkari?

– En tiedä miksi piti näin kauan odottaa. Ehkä yritin niin kovasti aiemmin tehdä hienoa kaunokirjallisuutta, Katariina vastaa.

Lue myös:

Tässä ovat vuoden parhaat kirjat

Katariina Souri: "Olen nyt vasta päässyt vauhtiin"

On hyytävän dekkarin aika

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.