Kasper Strömman jakelee lukuvinkkinsä naapurin riippukeinusta. Kuva Carl Bergman / WSOY.
Kasper Strömman jakelee lukuvinkkinsä naapurin riippukeinusta. Kuva Carl Bergman / WSOY.

Millaisen kirjan pakkaa mökkikassiin ihminen, joka tekee koko vuoden töitä sanojen kanssa?

”Naapurimme Jari on isolla vaivalla viritellyt riippumaton pusikon keskelle pihallemme, ja aion niin omia sen itselleni. Sitten vain makaan siinä, katson Knausgårdin kantta ja pudistelen päätäni samalla kun vauvamme syö soraa vieressä maassa. Tästä tulee kaikkien aikojen kesä.”

Alex Schulman ja Sigge Eklund: Tid

Kirja ilmestyi jo viime syksynä, mutta aion nyt viimein kesälomalla lukea sen. Niille, joille duo ei ole tuttu, kerrottakoon, että he pitävät Ruotsin suosituinta podcastia, joka ilmestyy viikoittain. He ovat hauskoja, mutta antavat samalla ajattelemisen aihetta. Odotan kirjalta paljon.

Karl Ove Knausgård: Min kamp

Tämä moderni klassikko on seissyt hyllyssäni jo pitkään. Ongelmana on, että kirjassa on niin monta osaa. Jos ensimmäinen osa on hyvä, minun on pakko lukea ne kaikki, enkä voi millään sitoutua sellaiseen urakkaan. Joten taitaa jäädä Knausgård lukematta. Oma syynsä, kun suoltaa osia siihen tahtiin.

Kasper Strömman: Kaspervisio

Kevyempänä kirjana ajattelin lukea oman Kaspervisio 2020 -kirjan, joka ilmestyy elokuussa. Siinä on sata ennustusta Suomen tulevaisuudesta, ja ne ovat kaikki aika yllättäviä. Aijaij, tämän lukemista odotan kyllä kaikkein eniten. Voisikohan jo nyt puhua tulevasta klassikosta? Minusta voi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **