Jännittävää kesää! Kuva Sari Gustafsson
Jännittävää kesää! Kuva Sari Gustafsson

Kesä ja dekkarit kuuluvat yhteen. Tarjolla on tuttujen tekijöiden jännäreitä ja kiinnostavia uusia tuttavuuksia.

Sandhamn-sarjassa jo viides osa

Viveca Stenin Juhannusmurha on jo viides Sandhamn-dekkari. Saariston juhannus näyttää alkuun heleältä, mutta nuoriso pitää salaisia bileitä, jossa viina ja vahvemmatkin aineet virtaavat. Juhlien jälkeen rannalta löytyy tietysti ruumis. Sandhamn-sarja ei osoita notkahtamisen merkkejä, pikemmin vauhti paranee.

Jatkoa Gotlanti-sarjaan

Ruotsin saaristoon päästään myös Mari Jungstedtin dekkarissa Kullan kallis, joka jatkaa suosittua Gotlanti-sarjaa. Tällä kertaa sankarit selvittelevät tapausta, jossa nainen on surmattu eläinten teurastukseen käyetyllä pulttipistoolilla. Jungstedtin juonenkäänteet eivät juuri yllätä, mutta tarjovat mukavaa luettavaa kunnon perusdekkarin ystäville.

Elokuvamaista kerrontaa

          

Työpari Cilla ja Rolf Björlingin Musta aamunkoitto on vetävä, mutta raaka elämys. Ex-poliisi Tom Stiltonista kertovan sarjan kolmas osa alkaa lapsenmurhasta ja vie uusnatsien pariin. Elokuvamainen kerronta vetää mukaansa, mutta ei sovi herkimmille lukijoille.

Tegenfalkin trilogia sai jatko-osan

    

Stefan Tegenfalkin Pianonvirittäjä on itsenäinen jatko-osa aiemmalle trilogialle. Sankarit  Jonna de Bruggen ja Walter Gröhnin selvittelevät teinitytön murhaa ja päätyvät karun kolukiusaamisen äärelle. Tarina on huolellisesti punottu, mutta tiivistys olisi tehnyt hyvää. Alkupuoli on suorastaan puuduttavaa jaaritusta, mutta vauhtiin päästyään Tegenfalk kirjoittaa timmiä tarinaa.

Osasto Q -sarjan uutuus   

       

Tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin suosittu Osasto Q -sarjan uutuus Poika varjoista kertoo rikollisjoukkoon päätyneestä nuorukaisesta, joka rötöstelee Kööpenhaminan kaduilla. Sankarina huseeraa jälleen komisario Carl Mørck, jonka sosiaalisia vaikeuksia on mukava seurata karun rikosjuonen välillä.

Hittitrilleri brittiläisellä majakkasaarella 

Skandidekkarien jälkeen maistuu brittiläisen S. K. Tremaynen Jääkaksoset. Hittitrilleri kertoo autiolla majakkasaarella asuvasta perheestä, jonka toinen lapsi on kuollut - mutta kumpi? Sisarukset olivat identtiset kaksoset, eikä kukaan osaa erottaa heitä toisistaan. Edes henkiinjäänyt lapsi ei tunnu olevan varma identiteetistään. Hyytävän tunnelmallinen Jääkaksoset on vetävää luettavaa, vaikka kärsii melkoisesta epäuskottavuudesta.

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***