Tänä vuonna ilmestyy valtavasti kiinnostavia elokuvaversioita kirjoista. Ahmi ne kesälukemisena, ja voit syksyllä julistaa, miten kirja oli heittämällä parempi kuin leffa tai toisinpäin.

Katja Kettu: Kätilö (2011)

Kätilö on ehkä vuoden odotetuin kotimainen ensi-ilta. Jos et ole vielä ahmaissut ylistettyä teosta suomalaisen kätilön ja saksalais-suomalaisen upseerin rakkaudesta Lapin sodan jaloissa, tee se ihmeessä. Syksyllä lounastauoilla väitellään taatusti siitä, tekeekö elokuva oikeutta kirjalle. Elokuvan ohjaa Antti J. Jokinen, ja pääosissa nähdään Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen. Ensi-ilta on 4.9.

Suzanne Collins: Nälkäpeli - Matkijanärhi (2010)

Hunger Games -sarjan odotettu viimeinen osa saa ensi-iltansa loppuvuodesta. Vaikkeivät teinien rakastamat seikkailuelokuvat kiinnostaisi, kolmiosainen tieteiskirjasarja viihdyttää taatusti aikuistakin. Esimerkiksi hyvyyttä, pahuutta ja elämän viihteellistymistä pohtiva Nälkäpeli on virkistävän älykästä vaihtelua vampyyrivillitykselle! Elokuvan ohjaa Francis Lawrence, joka ei yhteisestä sukunimestä huolimatta ole sukua päätähti Jennifer Lawrencelle. Ensi-ilta on 20.11.

Thomas Hardy: Far from the Madding Crowd (1874)

Brittikirjailijan teosta Far from the Madding Crowd ei löydä kirjakaupoista suomeksi, mutta jos englanti taittuu, intohimoinen rakkaustarina on syventymisen arvoinen. Kirja sijoittuu romanttisesti viktoriaaniseen Englantiin, ja siinä nuori maatilanomastajatar Bathsheba (elokuvassa Carrey Mulligan) saa kimppuunsa peräti kolme erilaista kosijaa. Nyt ilmestyvä Kaukana maailman menosta on saman tarinan viides filmatisointi. Sen ohjaa tanskalainen Thomas Vinterberg. Ensi-ilta on 28.8.

Dick Lehr ja Gerard O'Neill: Black Mass (2001)

James "Whitey" Bulger on Yhdysvaltojen kuuluisimpia rikollisia, joka keikkui FBI:n kymmenen etsityimmän henkilön listalla vuodesta 1999 alkaen, kunnes hänet pidätettiin vuonna 2011. Bulger on tuomittu syylliseksi esimerkiksi kaappaukseen ja lukuisiin pankkiryöstöihin, ja hänen vaiherikkaasta elämästään on kirjoitettu useita kirjoja.

Black Mass -rikoselokuva perustuu vuonna 2001 ilmestyneeseen teokseen, joka seuraa Whiteyn (elokuvassa Johnny Depp) suhdetta FBI-agentiksi ryhtyneeseen lapsuudenystäväänsä John Connollyyn (Benedict Cumberbatch). Elokuvan ohjaa Scott Kooper, ensi-ilta on 23.10.

Jon Krakauer: Jäätäviin korkeuksiin (1996)

Mount Everestiä valloittavasta retkikunnasta kertova Everest-elokuva lienee vuoden koskettavin ensi-ilta. Leffa perustuu toimittaja Jon Krakauerin omakohtaiseen kirjaan. Vuonna 1996 hän lähti juttukeikalle valloittamaan maailman korkeinta vuorta retkikunnan mukana. Yllättävät sääolosuhteet muuttivat matkan täydeksi katastrofiksi, jolta selviytyi hengissä vain kaksi retkikunnan jäsentä. Toinen heistä oli Krakauer, jota elokuvassa näyttelee Michael Kelley. Muissa rooleissa nähdään esimerkiksi Jake Gyllenhaal, Keira Knightley ja Jason Clarke, ja ohjaaja on islantilainen Baltasar Kormákur. Ensi-ilta on 25.9.

 

 

 

 

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.