Sillan kolmannella tuotantokaudella ei valitettavasti nähdä enää Martin Rohdea (näyttelijä Kim Bodnia). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Sillan kolmannella tuotantokaudella ei valitettavasti nähdä enää Martin Rohdea (näyttelijä Kim Bodnia). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kesäkelit eivät helli. Ei se mitään! Sadesää on täydellistä aikaa antaa mahdollisuus niille sarjoille, jotka jokaisen pitäisi nähdä. Tässä viisi kaikkien aikojen parasta ajankuluketta. Mukana myös kotimainen yllättäjä!

Girls

Lena Dunhamin draamakomedia parikymppisistä nykiläisistä ja heidän elämästään. Kuin moderni Sinkkuelämää – mutta ei mitään sinne päinkään. Neljäs tuotantokausi näytettiin alkuvuodesta 2015, viidettä kautta tehdään parhaillaan.

Perustelut: "Kyllä siinä kiteytyy hienosti jotakin nuorten naisten elämästä ja lisäksi sarja on hauska. Lena Dunhamia, 29, ei suotta hehkuteta sukupolvensa ääneksi. Freesi, oikealla tavalla kummallinen."

Langalla (The Wire)

Rikostoimittajan ja ex-poliisin luoma realistinen draama 2000-luvulta. Huumeita, korruptiota, mediaa. Hehkutettu yhdeksi kaikkien aikojen parhaista rikossarjoista. Viisi kautta pitkä.

Perustelut: "Ansainnut maineensa maailman parhaana tv-sarjana. Kestää muutaman jakson ennen kuin maailmaan pääsee sisään, sen jälkeen katsomista ei voi lopettaa. Koukuttava, koskettava, vähän brutaalikin."

Game of Thrones

George R. R. Martinin fantasiakirjoista tehty HBO:n megamenestynyt sarja valtapelistä ja juonittelusta Westerosin valtakunnassa. Tuorein, viides tuotantokausi päättyi juuri, kuudennen kauden kuvaukset on vasta aloitettu.

Perustelut: "Vaikka et pitäisi fantasiasta, rakastat Game of Thronesia. Tähän sarjaan on pantu rahaa, ja sen kyllä näkee."

Silta (Bron tai Broen)

Ruotsalais-tanskalainen rikossarja, jonka pääosa on Sofia Helinin autistinen rikospoliisi Saga Norén. Siltaa on tehty kaksi tuotantokautta, kolmas alkaa syksyllä 2015. Yle näyttää kaksi ensimmäistä kautta juuri uusintana. Jaksot voi katsoa myös Areenassa – täällä.

Perustelut: "Yksinkertaisesti ihan paras murhasarja ikinä."

Klikkaa mua

MTV3-kanavan draamasarja deittisivustolla miestä etsivästä sisustusohjelman juontajasta Ellasta (Minttu Mustakallio). Sarjasta on tullut kaksi kautta, jatkosta ei ole tietoa.

Perustelut: "Kotimainen yllättäjä. Johanna Vuoksenmaan Klikkaa mua on ihanan viihdyttävä kaikessa hömppämäisyydessään ja yksinkertaisuudessaan."

 

 

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.