Karl Ove Knausgård ei säästele lukijaansa. Ja sehän hänessä ihanaa onkin.

Jos olet joskus miettinyt, mitä pyörii parikymppisen nuoren miehen päässä, niin tämän jälkeen ei tarvitse sitäkään asiaa pohtia. Norjalaisen Karl Ove Knausgårdin megalomaanisten muistelmien suomentaminen on edennyt neljänteen osaan (yhteensä hän on muistellut elämäänsä kuuden kirjan verran, mikä on aika hyvin nelikymppiseltä ihmiseltä), jossa tuore ylioppilas hyppää vuodeksi Pohjois-Norjan perukoille opettajanhommiin.

Itseään muutamaa vuotta nuorempien oppilaiden luotsaaminen ei ole helppoa, kun silmien edessä pomppii peppuja, pieniä rintoja ja ah, niin kauniita silmiä. Karl-Oven elämän polttavin kysymys on päästä sänkyyn ja loppuun asti, sillä tähän asti hänen tekniikkansa on aina pettänyt ennen maaliviivaa.

Kirjailijan muistelmat ovat piinaavaa luettavaa, sillä hän ei kaunistele mitään. Överikännit, ennenaikaiset siemensyöksyt, masennus ja kirjailijahaaveet kuvataan knasumaisen tarkasti ja häpeilemättä. Mitä pitemmälle sarja etenee, sitä ärsyttävämmältä myös Karl-Ove alkaa vaikuttaa. Silti – tai juuri siksi – lukija ei voi olla rakastumatta yhä uudestaan tähän epätäydelliseen mieheen, jonka päästä syntyy täydellistä kirjallisuutta.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Neljäs kirja.

Suom. Katriina Huttunen

(Like)

★★★★

Lue Me Naisten kaikki kirja-arviot täältä.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)