Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa sekoilevat yökerhossa JVG:n uudella Mauton jasso -kappaleen musiikkivideolla. Kuva: Solar Films
Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa sekoilevat yökerhossa JVG:n uudella Mauton jasso -kappaleen musiikkivideolla. Kuva: Solar Films

Rap-duon uusi kappale kuullaan Luokkakokous-elokuvassa.

Rap-duo JVG eli Jare & VilleGalle on kunnostautunut huomiota herättävissä musavideoissa. Viime vuonna heidän menestyneintä Huominen on huomenna -kappaleensa musiikkivideota levitettiin kiivaasti, koska siinä nähtiin vilaukselta Anna Abreun takapuoli. Sen jälkeen ilmestyi $ara Chafak -kappale, jossa Miss Suomi Sara Chafak räppäsi.

Tänään julkaistulla uudella Mauton jasso -kappaleella nähdäänkin sitten suomalaista mieskomeutta, nimittäin juontaja-näyttelijä Jaajo Linnonmaa, Putous-tähti Aku Hirviniemi ja koomikko Sami Hedberg vokottelemassa naisia yökerhossa. Kappale on ensimmäinen sinkku JVG:n tänä vuonna julkaistavalta levyltä ja se kuullaan helmikuun lopulla ensi-iltaan tulevassa Luokkakokous-elokuvassa.

Mauttomassa jassossa ihaillaan upeita takapuolia, ja siihen viittaa biisin nimikin. VilleGalle kertoi tänään Ilta-Sanomille, että mauttomalla jassolla tarkoitetaan hyvää takapuolta.

Katso kappaleen musiikkivideo alla.

Jaajo, Aku ja Sami näyttelevät Luokkakokouksessa kolmea kaverusta, jotka matkustavat takaisin kotikaupunkiinsa yläasteen luokkakokoukseen. Kolmikon lisäksi elokuvassa näyttelevät esimerkiksi Pirkka-Pekka Petelius, Taneli Mäkelä, Maria Sid ja Lauri Tilkanen.

Elokuva on Syke-sarjassa ambulanssikuskina nähdyn Jaajon ensimmäinen pitkä elokuvarooli. Näyttelijä Iina Kuustonen kehui uutta uraa aloittelevaa radiojuontajaa omistautuneeksi näyttelijäksi.

Katso Luokkakokous-elokuvan traileri alla.

Lue myös:

Kaksostyttöjen tuore isä Jaajo Linnonmaa: Epäilin jo olevani hedelmätön

Tyyli-ikonit Jare ja VilleGalle tekevät löytöjä naistenosastolta

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****