Jussi Valtonen toivotti kiitospuheessaan äidilleen hyvää syntymäpäivää. Kuva: Tammi
Jussi Valtonen toivotti kiitospuheessaan äidilleen hyvää syntymäpäivää. Kuva: Tammi

Ennakkosuosikki voitti Finlandia-palkinnon tulevaisuusromaanillaan, jollaista palkinnon myöntäjän mukaan ei ole aikaisemmin Suomessa nähty.

Vuoden Finlandia-palkinnon voitti ennakkosuosikkina pidetty helsinkiläinen kirjailija-neuropsykologi Jussi Valtonen romaanillaan He eivät tienneet mitä tekevät. 30 000 euron arvoisen palkinnon voittajan valinnut professori Anne Brunila kuvaili teosta tajunnanräjäyttäväksi.

– Mitään vastaavaa kotimaista nykyajan kuvausta en ole aikaisemmin lukenut, Brunila perusteli.

Näytelmäkirjailija Sirkku Peltola, filosofian maisteri Kari Koski ja kirja-alan eläkeläinen Leena Valpi valitsivat Finlandia-kilpaan kuusi ehdokasta yli sadan kirjan joukosta.

Valtonen on kirjoittanut aiemmin kirjat Siipien kantamat (2007), Vesiseinä (2006) ja Tasapainoilua (2003).

Me Naisten arvio: Täyttä Finlandia-ainesta

Arvio: Susanna Laari

Neurotieteen professori Joe Chayefskillä on ura Amerikassa sekä poika Suomessa. Kun eläinaktivistit hyökkäävät Joen laboratorioon, isän ja pojan tiet risteävät.

Nelikymppisen Jussi Valtosen viisas kirja on täynnä isoja moraalikysymyksiä ja tulevaisuudennäkyjä, mutta se ei silti unohda henkilöitään, joista kasvaa lihaa ja verta olevia, ristiriitaisia ja kokonaisia ihmisiä.

Älyä ja tunnetta Valtonen annostelee niin taidokkaasti, että tekee mieli sanoa: tällaista kirjaa ei ole Suomessa aiemmin kirjoitettu.

Palkinnosta kilpailivat voittajan lisäksi:

Anni Kytömäki: Kultarinta (Gummerus, esikoiskirjailija)

Sirpa Kähkönen: Graniittimies (Otava)

Heidi Jaatinen: Kaksi viatonta päivää (Gummerus)

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä (Otava)

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (WSOY, esikoiskirjailija)

Lue myös:

Sirpa Kähkönen: "Tiedän, miltä toteutumattomat toiveet tuntuvat"

Syksyn viisi kiinnostavinta kirjaa – rakkautta ja homoseksiä

Tässä ovat vuoden parhaat kirjat

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****