Woody Allenin romanttinen fantasiaelokuva Midnight in Paris tulee televisiosta jouluaattona.
Woody Allenin romanttinen fantasiaelokuva Midnight in Paris tulee televisiosta jouluaattona.

Konvehteja, punaiset villasukat ja hetki viltin alla. Olet ansainnut sen! Jouluna televisio tulvii ohjelmaa, ja valitsimme jokaiselle päivälle kolme hyvää leffavaihtoehtoa.

Jouluaaton aatto, tiistai 23.12.

Ysäriklassikko Julmia aikeita, kiinnostavaa modernia kauhua Sinister-elokuvassa ja nuoren Brad Pittin ihana draamaklassikko Seitsemän vuotta Tiibetissä.

YSÄRIKLASSIKKO: Julmia aikeita (1999), klo 21.00 Liv

KAUHUA: Sinister (2012), klo 21.00 Hero

DRAAMAA: Seitsemän vuotta Tiibetissä (1997), klo 22.00 Kutonen

Jouluaatto, keskiviikko 24.12.

Ohjaaja Woody Allenin satumainen Midnight in Paris, näyttelijä Hugh Grantin koskettava Poika-elokuva ja joka joulun klassikko, ehkä joulun paras elokuva.

ROMANTIIKKAA: Midnight in Paris (2011), klo 21.00 Hero

DRAAMAA: Poika (2001), klo 21.00 TV5

JOULUKLASSIKKO: Lumiukko klo 11.28 ja Lumiukko ja lumikoira klo 11.55, TV2.

Joulupäivä, torstai 25.12.

Elefantti ja 1930-luvun rakkaustarina, ohjaajanero Baz Luhrmannin Australia-seikkailuelokuva ja 90-luvun Tom Cruise -jännäriklassikko.

ROMANTIIKKAA: Vettä elefanteille (2011), klo 21.45 Sub

SEIKKAILUA: Australia (2008), klo 21.00 Ava

JÄNNITYSTÄ: Kunnian miehiä (1992), klo 21.00 TV5

Tapaninpäivä, perjantai 26.12.

Norjalaisen tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-seikkailu elokuvana, lisää Woody Allenia ja koskettava Mehiläisten salaisuudet, jonka pääosassa nähdään Dakota Fanning.

OIKEA SEIKKAILU: Kon-Tiki (2012), klo 21.10 Fem

SOKERIA: To Rome with Love (2012), klo 13.05 Yle Teema

KOSKETTAVA DRAAMA: Mehiläisten salaisuudet (2008), klo 16.40 Fox

Lue myös:

Näe vuoden 25 parasta elokuvaa 12 minuutissa

Varoitus! Älä katso näitä elokuvia treffeillä

Pretty Woman -elokuvan loppu onkin huijausta! Näin tarinan oli tarkoitus päättyä

Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa

Vaikka BlaKkKlansman-elokuva sijoittuu 1970-luvulle, siitä löytyy selkeitä viittauksia Donald Trumpiin.

Usko tai älä, mutta tämä tarina on tosi. Afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth (s. 1953) onnistui vuonna 1979 soluttautumaan Ku Klux Klaniin ja jopa pääsemään klaanin jäseneksi. Hän piti yhteyttä klaanilaisiin puhelimitse, ja valkoinen poliisi esiintyi hänenä klaanin tapaamisissa.

Ohjaaja Spike Lee tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvistaan, jotka käsittelevät usein afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rasismia, kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989) ja Malcolm X (1992). Lee oli juuri oikea ohjaaja filmatisoimaan Stallworthin uskomattomat muistelmat. Tuloksena on rohkea ja räväkkä BlacKkKlansman.

Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen.

Lee sortuu välillä helmasyntiinsä eli opettamaan kansankynttilän elkein katsojille afroamerikkalaisten historiaa lynkkauksista Martin Luther Kingin murhaan. Karttakepin heilutuksen antaa kuitenkin anteeksi, sillä amerikkalaisissa koulukirjoissa afroamerikkalaisten historia jää vieläkin enimmäkseen marginaaleihin.

Vakavista teemoistaan huolimatta elokuvan sävy on enimmäkseen kevyt ja viihdyttävä niin kuin rikoskomedian lajityyppiin kuuluukin. Katsoja saa nauraa erityisesti tahattoman koomisesti käyttäytyvien klaanilaisten kustannuksella.

Elokuva on järkyttävällä tavalla ajankohtainen.

Pääosissa nähdään John David Washington Ron Stallworthina ja Adam Driver hänen alter egonaan, poliisi Flip Zimmermanina, jonka on peitetehtävässä kätkettävä juutalaisuutensa. Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen. Pääkkönen hoitaa roolinsa liipasinherkkänä klaanin jäsenenä kunnialla.

Vaikka elokuva sijoittuu 1970-luvulle, se on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Leffassa on kohtaus, jossa KKK:n johtaja David Duke pitää palopuhetta. Ei ole sattumaa, että hän päättää puheensa Donald Trumpilta lainattuun fraasiin ”Make America Great Again”. Lee lopettaa elokuvansa uutispätkiin Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ja Trumpin puheesta, jossa hän ei tuominnut rasisteja teoistaan.

BlacKkKlansman

ENSI-ILTA 10.8. Arvio: ****

Marvel's Cloak & Dagger -sarjan pääosissa nähdään kaksi tuoretta näyttelijäkasvoa.

IS TV-LEHTI: 20-vuotias Olivia Holt näyttelee Marvel-sarjakuvaan perustuvassa Cloak & Dagger -sarjassa supersankaria. Hänen roolihahmonsa Dagger (Tikari) eli Tandy Bowen putsaa voimillaan katuja huumeista. Hänen vastaparinsa, Aubrey Josephin näyttelemä Cloak (Viitta) eli Tyrone Johnson toimii pimeyden voimien kanssa.

Sarjaan mahtuu monia näyttäviä taistelukohtauksia. Näyttelijät joutuivat tekemään useita huimia stunt-temppuja. 

– Monen kuvauspäivän jälkeen olimme naarmuilla ja mustelmilla, iloisen puhelias Holt kertoi Monte Carlon tv-festivaalilla.

– Tarvitsimme usein hierontaa, hiljaisempi Aubrey Joseph lisää.

”Olimme naarmuilla ja mustelmilla.”

Olivia Holtilla on voimistelijatausta, ja hän kertoo sen auttaneen monesti kuvauksissa. Holt muistelee kohtausta, jossa hän pakenee vihollista. Juostessaan kovaa vauhtia hän kompastui, ja teki eteenpäinvoltin.

– En todella tiedä, miten se tapahtui, mutta se on yksi elämäni mielettömimmistä hetkistä!

Salamyhkäinen projekti

Marvel-yhtiö on tunnettu erittäin salailevasta tavastaan toimia: uusia elokuvia, sarjoja tai niiden näyttelijöitä ei haluta julkisuuteen ennen aikojaan. Sen saivat kokea myös nykyiset päätähdet. Kun heidät kutsuttiin koelukemiseen, he luulivat pyrkivänsä rooliin, joka kestää vain kaksi kohtausta.

– Kun luimme yhdessä Aubreyn kanssa, se oli maaginen hetki. Kemia oli heti käsin kosketeltavaa, Holt muisteli.

Erilaisia supersankarisarjoja riittää. Näyttelijät kuitenkin vakuuttavat, että Cloak & Dagger erottuu edukseen.

– Tässä tarinassa valkoinen nainen ja afroamerikkalainen mies haluavat luoda todellisen yhteyden ja toimia yhdessä. Se on jotakin erityistä, Aubrey Joseph sanoo.

”Kemia oli heti käsin kosketeltavaa.”

Nuorille näyttelijöille pääosa suuren mittakaavan sarjassa on elämää mullistava asia. Monte Carlon tv-festivaalin aikaan kesäkuussa ensimmäiset jaksot olivat vasta juuri tulleet nähtäville, ja kumpikin näyttelijä oli selvästi hämmentynyt mutta iloinen saamastaan huomiosta. 

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Mutta emme vielä ihan käsitä tätä kaikkea, vaan se tuntuu surrealistiselta. Elämämme ei ole välttämättä muuttunut lopulta kovin paljon, Holt pohtii.

– Minun elämäni on muuttunut, koska lopetin teatterikoulun kesken tämän sarjan takia, Joseph naurahtaa.

– Haluamme, että sarja paitsi viihdyttää katsojia myös antaa jotakin enemmän. Siinä on paljon erilaisia tasoja ja teemoja, Holt sanoo.

Tuttuja Suomesta

Disney-sarjoista uransa jo nuorena aloittanut Holt on myös laulaja. Hänen kanssaan samalla kiertueella Yhdysvalloissa oli mukana suomalainen poppari Isac Elliot.

Olivia Holt ilahtuu, kun häneltä kysyy Isac Elliotista.

– Voi luoja, hän on niin lahjakas! Yhteinen kiertue oli ihana, ja hän on todella mahtava tyyppi. En ole nähnyt häntä kiertueen jälkeen, mutta toivon, että hänellä menee hyvin. Nautin todella hänen seurastaan.

Marvel's Cloak & Dagger, HBO Nordic