Woody Allenin romanttinen fantasiaelokuva Midnight in Paris tulee televisiosta jouluaattona.
Woody Allenin romanttinen fantasiaelokuva Midnight in Paris tulee televisiosta jouluaattona.

Konvehteja, punaiset villasukat ja hetki viltin alla. Olet ansainnut sen! Jouluna televisio tulvii ohjelmaa, ja valitsimme jokaiselle päivälle kolme hyvää leffavaihtoehtoa.

Jouluaaton aatto, tiistai 23.12.

Ysäriklassikko Julmia aikeita, kiinnostavaa modernia kauhua Sinister-elokuvassa ja nuoren Brad Pittin ihana draamaklassikko Seitsemän vuotta Tiibetissä.

YSÄRIKLASSIKKO: Julmia aikeita (1999), klo 21.00 Liv

KAUHUA: Sinister (2012), klo 21.00 Hero

DRAAMAA: Seitsemän vuotta Tiibetissä (1997), klo 22.00 Kutonen

Jouluaatto, keskiviikko 24.12.

Ohjaaja Woody Allenin satumainen Midnight in Paris, näyttelijä Hugh Grantin koskettava Poika-elokuva ja joka joulun klassikko, ehkä joulun paras elokuva.

ROMANTIIKKAA: Midnight in Paris (2011), klo 21.00 Hero

DRAAMAA: Poika (2001), klo 21.00 TV5

JOULUKLASSIKKO: Lumiukko klo 11.28 ja Lumiukko ja lumikoira klo 11.55, TV2.

Joulupäivä, torstai 25.12.

Elefantti ja 1930-luvun rakkaustarina, ohjaajanero Baz Luhrmannin Australia-seikkailuelokuva ja 90-luvun Tom Cruise -jännäriklassikko.

ROMANTIIKKAA: Vettä elefanteille (2011), klo 21.45 Sub

SEIKKAILUA: Australia (2008), klo 21.00 Ava

JÄNNITYSTÄ: Kunnian miehiä (1992), klo 21.00 TV5

Tapaninpäivä, perjantai 26.12.

Norjalaisen tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-seikkailu elokuvana, lisää Woody Allenia ja koskettava Mehiläisten salaisuudet, jonka pääosassa nähdään Dakota Fanning.

OIKEA SEIKKAILU: Kon-Tiki (2012), klo 21.10 Fem

SOKERIA: To Rome with Love (2012), klo 13.05 Yle Teema

KOSKETTAVA DRAAMA: Mehiläisten salaisuudet (2008), klo 16.40 Fox

Lue myös:

Näe vuoden 25 parasta elokuvaa 12 minuutissa

Varoitus! Älä katso näitä elokuvia treffeillä

Pretty Woman -elokuvan loppu onkin huijausta! Näin tarinan oli tarkoitus päättyä

Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.