Vuonna 1995 syntynyt Peppina Pällijeff ponnahti pinnalle hitRECord-sivuston ansiosta. Kuva: Panu Pälviä
Vuonna 1995 syntynyt Peppina Pällijeff ponnahti pinnalle hitRECord-sivuston ansiosta. Kuva: Panu Pälviä

Peppina Pällijeffin ura on edennyt maailmalla vaivihkaa.

Suomalainen laulaja-lauluntekijä Peppina Pällijeff, 19, julkaisee EP:n helmikuun puolessa välissä. Hän on saanut taustalleen nimekkään musiikkialan vaikuttajan Jeff Franzelin, joka on tehnyt hittejä muun muassa ’N Sync- ja The Temptations -bändeille. Rumpuja levyllä soittaa Sheryl Crown taustalta ja Saturday Night Live Show’sta tunnettu Shawn Pelton.

Alun perin Peppina sai näkyvyyttä, kun Hollywood-näyttelijä Joseph Gordon-Lewitt ihastui Peppinan biiseihin. Näyttelijä löysi Peppinan, kun tämä latasi biisejä Josephin perustamalle yhteisölliselle hitRECord-nettisivustolle. Tästä seurasi se, että Peppinan kappale päätyi Emmy-palkinnon voittaneeseen HitRecord on TV -sarjaan. Josephin ansiosta Peppina pääsi myös esiintymään Sundance-filmifestareilla ja Los Angelesin leganraariseen Orpheum-teatteriin.

– Olemme Joen kanssa ystäviä, ja olen kiitollinen hänelle kaikesta, mitä hän on hyväkseni tehnyt. Joe on ollut niin kannustava. En jännittänyt ensimmäistä tapaamistamme, sillä olin jo parin vuoden ajan nähnyt hänet netin kautta parta ajamatta ja silmälasit päässä – aivan tavallisen näköisenä, Peppina kertoi viime keväänä Me Naisten haastattelussa.

Peppinan Follow Your Gravity -EP julkaistaan iTunesissa ja Spotifyssä 17. helmikuuta. Hän esiintyy parhaillaan järjestettävillä Sundance-filmifestareilla.

Peppina tekee itse omat biisinsä, mutta tässä hän esittää Lily Allenin Who’d Have Known -coverin.

Lue myös:

Peppiina Pällijeff: ”Tämä on hullua”

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****