Janna Hurmerinta julkaisi edellisen albuminsa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
Janna Hurmerinta julkaisi edellisen albuminsa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Jannan Paljon onnee -kappale kertoo erosta – mutta kenen?

Muusikko Janna Hurmerinta, 34, jätti eropaperit helmikuun lopulla ja kuinkas sattuikaan, eilen yöllä hän julkaisi uuden kappaleen, joka kertoo mistäpä muustakaan kuin erosta.

Sopiva yhteensattuma, mutta kappale on kuitenkin Jannan mukaan kirjoitettu jo viime syksynä. Janna ja räppäri Juno eli Jon Korhonen menivät naimisiin 23. elokuuta viime vuonna, joten heidän tarinastaan ei pitäisi olla kyse.

– Syksyllä oltiin vetäydytty mökille kirjoittamaan uutta musaa. Siellä syntyi Paljon onnee. Se kertoo eteenpäin menemisestä ja sen vaikeudesta. Ootteko jo kuunnellu biisin? Janna kertoo Facebook-sivullaan.

Kappaleen sanat kertovat siitä, kun oma kumppani lähtee toisen matkaan. Petetyksi tullut toivottaa kappaleen nimen mukaisesti eksälleen "oikein paljon onnee" – hieman epäselväksi kuitenkin jää, tuleeko onnentoivotus ihan sydämestä asti.

 

Oi kun onkin reipasta, uuden ruusun sä jo löysit

Jostain baarin nurkasta, aivan itsekö sen poimit, no hienoo hei

Ja on kauheen kilttiä, kysyy multa mitä kuuluu

Pidät ruusuu kädestä, arvaa miltä musta tuntuu, voitko uskoo

 

Mä en saa nukuttuu, en oo syöny viikkoihin, mullon kaikki upeesti tietenkin

 

Mut mä toivon sulle oikein paljon onnee

Onpa mahtavaa kun vaihdoit ruusun uuteen

Entiset jo kuihtuneet voi aina heittää pois

Mä toivon sulle oikein paljon onnee

 

Anteeksi mun sanoista, en mä tahtois olla ilkee

Mutten kestä katella, kiitos vaan mun täytyy lähtee, mutta jääkää te

Teidän kahden ihoilla, nuori rakkaus oikein tuoksuu

Kosket ruusun poskea, arvaa miltä musta tuntuu

 

Kappale on kuunneltavissa Spotifyssa: 

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***

 

Hugh Jackmanin musikaali The Greatest Showman nostalgisoi viihteen muotoa, jota ei ole ikävä.

P. T. Barnum (1810–1891) rikastui freak show -esityksillä, joissa yleisö sai pällistellä sellaisia ”kummajaisia” kuin parrakas nainen, maailman lihavin mies tai siamilaiset kaksoset. Nykynäkökulmasta viihde ei ollut eettistä: liikakarvoituksesta kärsiviä naisia, sairaalloisen ylipainoisia miehiä tai yhteen kasvaneita kaksosia ei enää pidetä friikkeinä, vaan ihmisiä siinä missä muitakin.

Tämä on Michael Graceyn uutuusmusikaalin The Greatest Showman ongelma. Se kertoo Barnumin (Hugh Jackman) menestystarinan kyseenalaistamatta yhteiskunnan hyljeksimien ihmisten hyväksikäyttöä. Elokuvassa esiintyjät laulavat ja esittävät huikeita tanssikoreografioita. Todellisuudessa ”luonnonoikkuja” oli tapana esitellä häkeissä.

Elokuvan pelastaisi esiintyjien oma näkökulma. Sen sijaan tapahtumat kerrotaan Barnumin kannalta. Asenne on nostalginen: oi niitä aikoja, kun kansa vielä pääsi nauttimaan näin ihmeellisestä viihteestä! ”Friikit” saavat sentään yhden oman laulunumeron, jossa juhlitaan jokaisen oikeutta olla sellainen kuin on. Tai niin kuin Barnum toteaa kenraali Tom Thumbiksi (suom. Pekka Peukaloiseksi) nimeämälleen lyhytkasvuiselle miehelle: ”Jos sinulle joka tapauksessa nauretaan, on parempi ottaa siitä maksu”. Maksusta tosin valui suurin osa Barnumin omaan taskuun.

Moraaliset pohdinnat sikseen. Musikaalinakaan elokuva ei ole katsomisen arvoinen. Voimaballadit ovat laskelmoituja ja tanssikoreografiat jäykkiä. Barnumin vaimoa näyttelevä Michelle Williams on muovinen kuin Barbie ja Barnumin liikekumppania tulkitseva Zac Efron vahamainen kuin Ken. Elokuvasta on turha hakea mitään tunteita. Ilo, riemu ja taika loistavat poissaolollaan. Niin kuin freak show’sta aikanaan.

The Greatest Showman **