Touko Laaksosen piirroksissa on voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja.
Touko Laaksosen piirroksissa on voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja.
Yhdessä arkissa on kolme merkkiä.
Yhdessä arkissa on kolme merkkiä.
Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto.
Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto.

Kohutut Tom of Finland -postimerkit tulevat virallisesti myyntiin syyskuussa. Suomen yhteen tunnetuimpaan taiteilijaan voi tutustua myös kahdessa näyttelyssä.

Tom of Finland -postimerkit kiinnostivat keväällä niin paljon, että Postin verkkokauppa kaatui. Pian niitä saa muualtakin kuin verkkokaupasta, sillä merkit tulevat posteihin 8. syyskuuta.

Itellan mukaan merkit ovat kiinnostaneet maailmalla enemmän kuin mikään muu merkki koskaan. Niitä ovat esitelleet muun muassa brittiläinen sanomalehti Guardian, Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä yhdysvaltalaiset sanomalehdet Time ja Washington Post.

Itella on saanut postimerkeistä pääosin myönteistä palautetta, mutta merkkien homoerotiikkaa on myös paheksutta sitä huolimatta, että merkkeihin valitut teokset ovat taiteilijan tuotannon sovinnaisimmasta päästä.

Tom of Finland -taiteilijaa Touko Laaksosta (1920–1991) pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Kuuluisuuteen Laaksonen nousi maskuliinisilla, homoeroottisilla piirroksillaan. Hänen piirroksensa ovat nousseet ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet myös popkulttuuriin ja muotiin.

Lue myös:

Tom of Finland -postimerkkien ilmiömäinen suosio kaatoi postin verkkokaupan

Kaksi Tom of Finland -näyttelyä

Muu-galleria

Tom of Finland – Tuhmat ruudut -näyttely avautuu Helsingissä Lönnrotinkadun Muu-galleriassa 28. elokuuta. Näyttelyssä on mukana myös nuoria, Tomin perintöä jatkavia taiteilijoita.

Museokeskus Vapriikki, Postimuseo

Touko Laaksosen henkilökuvaa laajentaa Postimuseossa Tampereella 6.9. avautuva näyttely Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella syyskuussa avattavassa uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****