Natalie Portman näyttelee Jackie Kennedyä. Kuva: Filmikamari/Stephanie Branchu
Natalie Portman näyttelee Jackie Kennedyä. Kuva: Filmikamari/Stephanie Branchu

Jackie Kennedy tunnettiin pettämättömästä tyylistään ja traagisesta elämästään. Hänestä kertova elokuva saa Suomen-ensi-iltansa tammikuussa.

Legendaarisesta Jackie Kennedystä (myöhemmin Kennedy Onassis) kertovan Jackie-elokuvan traileri on nyt julkaistu. Trailerista saa maistiaisia siitä, millaista Yhdysvaltain ensimmäisen naisen elämä oli sen jälkeen, kun hänen presidenttimiehensä John. F. Kennedy salamurhattiin vuonna 1963.

Elokuva saa Suomessa ensi-iltansa 6. tammikuuta. Jos kriitikoihin on uskominen, leffa on odottamisen arvoinen. Se sai Venetsian elokuvajuhlilla loistavan vastaanoton, ja erityisesti Jackietä näyttelevän Natalie Portmanin suoritusta kehuttiin.

David Rooney kehui Hollywood Reporterissa, että Oscar-palkittu Portman on tehnyt elämänsä parhaimman roolin. Myös Huffington Postin toimittajan mukaan Portman on loistava näytellessään Jackin surua ja vihaa.

Jackie-leffan on ohjannut Pablo Larráin. Portamanin lisäksi pääosissa ovat Greta Gerwig, Peter Sarsgaard, Max Casella, Beth Grant ja John Hurt.

Otsikkoon ja juttuun korjattu klo 15.07 Portmanin etunimi.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **