Jarkko Lahti ja Eero Milonoff tähdittävät Hymyilevää miestä.
Jarkko Lahti ja Eero Milonoff tähdittävät Hymyilevää miestä.

Hymyilevä mies on tunnelmaltaan kaunis elokuva nyrkkeilijälegenda Olli Mäestä.

Cannesin filmijuhlilla palkittua Hymyilevää miestä on ylistetty parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi pitkään aikaan. Kaurismäkeläistä ahdistusta siinä ei ole, vaikka päähenkilöllä olisi kaikki syyt olla ahdistunut ajauduttuaan rooliin, joka ei tunnu omalta.

Elokuva perustuu nyrkkeilijälegenda Olli Mäen elämään. Eletään 60-luvun alkua. Suomeen on saatu ensimmäinen nyrkkeilyn MM-ottelu, joka Mäen olisi voitettava. Ilmassa on Amerikan meininkiä sekä Eero Milonoffin esittämän niljakkaan managerin lietsomia paineita, sponssisopimuksia ja medianäkyvyyttä. Homman mittakaava on ihan eri kuin koskaan aikaisemmin.

Parasta elokuvassa ovat luontevat näyttelijät, kaunis mustavalkokuvaus sekä tunnelma.

Kaikessa on Jarkko Lahden hienosti näyttelemälle Mäelle nieleskelemistä. Mitä jos hän epäonnistuu – siis pettää odotukset, paljastuukin muuksi kuin kaikille markkinoiduksi voittajaksi? Miten ylipäänsä iskostaa pehmeään mieheen rautainen voitontahto?

Parasta elokuvassa ovat luontevat näyttelijät, kaunis mustavalkokuvaus sekä tunnelma: nostalginen menneen ajan viattomuus, jonka ammattilaisurheilu ”saatanan sirkuksineen” uhkaa jyrätä.

Cannesin kakkossarjan voittajaa on hehkutettu siihen malliin, että katsoja astuu elokuvasaliin isoin odotuksin. Juho Kuosmanen on ohjannut yllättävän sympaattisen elokuvan, joka onnistuu enemmän naurattamaan kuin liikuttamaan. Katsomossa tulee tunne, että tämä on hyvien ihmisten tekemä elokuva hyvästä ihmisestä.

Elämäntaito-oppaita lukeneelle Hymyilevän miehen sanoma on simppeli: Kuuntele sisintäsi muiden odotuksista piittaamatta, jotta et hukkuisi niihin. Suurin kaikista on rakkaus.

Katso traileri:

Hymyilevä mies

****

Ensi-ilta 2.9.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****