John Lennon oli yksi Bob Gruenin ystävistä. Kuva: Bob Gruen, bobgruen.com
John Lennon oli yksi Bob Gruenin ystävistä. Kuva: Bob Gruen, bobgruen.com

Valokuvaaja Bob Gruen on yhtä tärkeä osa rock-maailmaa kuin mikä tahansa bändeistä.

Elvis. Bob Dylan. Patti Smith. Sid Vicious.

The Beatles. Sex Pistols. The Ramones. The Rolling Stones. Green Day.

Rock-valokuvaaja Bob Gruenin, 69, ansioluettelo on vaikuttava.

– Lukion jälkeen muutin New Yorkiin ja asuin bändien kanssa. En edes halunnut luoda uraa, vaan elää rock-elämää. Valokuvaaminen oli lähellä sydäntäni, koska äitini opetti sen minulle. Nuorena kuvasin perhettäni, ystäviäni ja heidän bändejään. Yksi bändeistä sai levytyssopimuksen, ja levy-yhtiö halusi käyttää kuviani. He pitivät niistä niin paljon, että palkkasivat minut kuvaamaan lisää. Ennen kuin tajusinkaan, minusta oli tullut rock-kuvaaja, hän kertoo puhelimessa.

Tällä tiellä Bob Gruen on ollut viimeiset viisikymmentä vuotta. Näiden vuosien aikana hän ei ole kertaakaan ajatellut lopettavansa.

– Pidän kiinnostavien ja erilaisten ihmisten tapaamisesta, ja sellaisia muusikot ovat. Tämä tuntuu sopivan minulle. En ole koskaan ajatellut kuvaavani vaikkapa muotikuvia. Niillä yritetään myydä vaatteita, kun minä taas haluan kertoa, millaisia ihmiset ovat.

Bob on yhtä tärkeä osa rock-maailmaa kuin mikä tahansa yhtyeistä. Tätä mieltä on muun muassa rock-muusikko Alice Cooper.

– Kyse ei ole pelkästä musiikista, vaan koko elämäntyylistä. Jotkut kuuntelevat musiikkia tehdessään töitä, minä työskentelen parhaiten, kun bändit esiintyvät edessäni, valokuvaaja selittää.

70-luvulla Bob Gruenista tuli John Lennonin ja Yoko Onon hovikuvaaja. Like julkaisi tässä kuussa kirjan, johon Bob on koonnut kuvat John Lennonin New Yorkin -vuosilta.

Valokuvaaja ei halua listata uransa kohokohtia, mutta jotain vihiä hän antaa.

– Onnekseni minulla on ollut todella kiinnostava elämä, josta on vaikea valita yhtä kohokohtaa. Se on oikeastaan mahdotonta, kun on ollut Vapaudenpatsaalla John Lennonin kanssa tai kiertänyt koko Pohjois-Amerikan Sex Pistolsin mukana ja kolme kertaa The Clashin kanssa. Ollut pari vuotta kiertueella Tina Turnerin ja Ike Turnerin 70-luvulla. Seissyt Wembleyn areenan lavalla, kun Green Day soittaa.

Yksi asia häntä kuitenkin harmittaa.

– Olen kuvannut melkein kaikki, jotka olen halunnutkin. Paitsi Otis Reddingin. Hän kuoli, kun minä vasta aloittelin, mutta hänet olisin halunnut tavata.

Bob Gruenin kuvia nähdään nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

Bob Gruen: Rockers-näyttely 27.5.–17.6. Kaapelitehtaalla Helsingissä. Liput 8/5 €.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.