Kurre tavoittelee maailmantähteyttä tosissaan. Kuvat: kurre.eu ja Shutterstock
Kurre tavoittelee maailmantähteyttä tosissaan. Kuvat: kurre.eu ja Shutterstock

Muusikko Kurt ”Kurre” Westerlund tekee Helsingin Sanomien mukaan vahvaa paluuta tähtitaivaalle.

Kurt Westerlund kertoo 50-vuotishaastattelussaan Helsingin Sanomissa käyneensä Las Vegasissa kuvaamassa uusia musiikkivideoita, joilla suuren maailman tyyliin virtaa samppanja ja mallit poseeraavat.

Las Vegasissa Kurt tunnetaan jo hyvin.

– Kerran ravintolan omistaja tuli kysymään, haluaisinko tulla laulamaan. Kim Kardashianin (kuvassa) porukka oli juuri tullut paikalle, Kurt kertoo lehdessä.

Jutun mukaan ”Kurt meni ja lauloi, yhden kappaleen jopa suomeksi”.

Kim Kardashian on tämän hetken kuuluisimpia julkkiksia, joka tunnetaan erityisesti belfieistään eli takamusta esittelevistä kuvista. Hän on naimisissa rap-muusikko Kanye Westin kanssa.

Helsingin Sanomien mukaan myös Kurt tavoittelee nyt maailmantähteyttä tosissaan. Hän työstää ruotsalaistuottajan kanssa englanninkielistä levyä. Jo ensi viikolla häneltä ilmestyy suomenkielinen Suuri mahdollisuus -levy. Mukana on uusi versio kohutusta Kuuden vuoden kuuliaisuus -kappaleesta, jonka Kurre teki yhdessä Maki Kolehmaisen kanssa presidentti Sauli Niinistölle.

Tähän mennessä Kurt on muistettu parhaiten Jäit sateen taa -kappaleesta, jolla hän voitti Syksyn sävelen 1991. Lisäksi hän kosi Miss Suomi Kirsi Syrjästä suorassa tv-lähetyksessä.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)