Gone Girl -elokuvassa Amyn roolissa nähtävä Rosamund Pike näytteli Keira Knightleyn rinnalla elokuvassa Ylpeys ja ennakkoluulo. Kuva: Reuters
Gone Girl -elokuvassa Amyn roolissa nähtävä Rosamund Pike näytteli Keira Knightleyn rinnalla elokuvassa Ylpeys ja ennakkoluulo. Kuva: Reuters

Gillian Flynnin menestysteokseen perustuvan Gone Girl -elokuvan pääosissa näyttelevät Ben Affleck ja Rosamund Pike.

Gillian Flynnin huippusuosittuun jännäriin perustuva Gone Girl -elokuva saapuu valkokankaille syksyllä. Siitä on nyt julkaistu täyspitkä traileri. Kirja on julkaistu suomeksi nimellä Kiltti tyttö.

Jos bestseller on vielä lukematta, siihen kannattaa tarttua tänä kesänä. Elokuvat ovat harvoin onnistuneet peittoamaan alkuperäisteoksiaan, eikä kirjaan tarttuminen välttämättä houkuta enää, kun juoni on jo tiedossa. Kiltissä tytössä jännitystä piisaa viimeisille sivuille asti, joten siitä kannattaa ehdottomasti nauttia ensin kirjana!

Tapahtumat alkavat, kun Nick Dunnen vaimo Amy katoaa pariskunnan viidentenä hääpäivänä. Etsintöjen ja tutkinnan edetessä alkaa olla selvää, että päähenkilö katoamisen taustalla on rakas aviomies. Yhtäkkiä heidän liittonsakaan ei vaikuta niin ruusuiselta kuin päällisin puolin näytti. Mutta mikä on totuus?

Nickiä esittää Ben Affleck ja kauniin Amyn roolissa nähdään Rosamund Pike. Gone Girlin ohjaa David Fincher, jonka tunnetuimpia leffoja ovat Fight Club, Panic Room ja The Girl with the Dragon Tattoo, joten elokuvassakin lienee luvassa synkkiä sävyjä.

Kiltti tyttö -elokuvan ensi-ilta on 3.10.

Lue myös:

Kiltti tyttö on hyytävän hieno kesäjännäri – lue arvostelu

Ahdistavien kesäkirjojen parhaat – lue nämä!

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)