Petri Kotwican ohjauksessa Mari Rantasila ja Laura Birn tulkitsevat synkkävireistä ystävyyttä.

Petri Kotwica teki erinomaista työtä haastavien naisroolien parissa elokuvassa Musta jää (2007), ja nyt sama jatkuu. Henkesi edestä on elokuva menetyksestä, pimityksestä ja hyvityksestä. Mari Rantasila ja Laura Birn joutuvat hahmoineen äärirajalle, jolla tasapainottelu on kuin giljotiinin humauksen odottelua.

Kiia (Birn) ja Lauri (Eero Aho) ovat vauvaa vartova pappispariskunta, joka synnytystuskassa päätyy autokaahareiksi. Myöhemmin sairaalassa Kiia tutustuu Hannaan (Rantasila), joka samana synkkänä yönä löysi maantieltä vakavasti loukkaantuneen miehensä (Teijo Eloranta).

Laurin yksi valhe muuttaa monta asiaa – uskon kaikkeen. Kotwican ja Johanna Hartikaisen käsikirjoittama tarina imaisee eettiseen pohdiskeluun ja hyytävään kolmiodraamaan. Se imaisi myös näyttelijänsä.

– Oli rankkaa tehdä pitkästä aikaa näin rajua draamaa. Laitoin mukaan koko sisäisen maailmani. Tunnetilan säilyttäminen tuntikausia oli välillä niin raskasta, että loppupäivän makasin zombina hotellihuoneessa, Mari Rantasila kuvailee.

Muutenkin Rantasila kuvailee elokuvan tekemistä jännittäväksi.

– Puimme tiimin kesken pari kuukautta käsikirjoitusta. Puhuimme ja puhuimme hahmoista ja käänteistä. Se oli samalla ainoa harjoittelujakso: itse kuvaukset vain elimme tunteella läpi, Rantasila kertoo ja kuvailee omaa rooliaan lottovoitoksi.

– Leffan ansio on jo se, että yli 50-vuotias nainen saa tehdä näin merkityksekkään roolin. Toivottavasti sama trendi Suomessa jatkuu!

Rantasila nautti draamanäyttelemisestä ja toivoo jatkossakin mehukkaita rooleja. Henkesi edestä poiki myös singlelevytyksen: Rantasila nauhoitti sinkuksi elokuvan voimasävelen, Sielun veljien väkevän Rakkaudesta-laulun.

– Elin itsekin kappaleen aikakauden, enkä olisi koskaan uskonut tekeväni tästä biisistä oman versioni! Nyt hetki ja ikäni olivat selvästi oikeat, ja niin vain huomasin ehdottavani Asko Kalloselle nauhoituksia.

Kuuntele kappale tästä:

Eero Ahon tehtävänä on esittää inhimillisen, mutta julman virheen tekevää aviomiestä ja pappia. Syvien naishahmojen rinnalla Aho jää ilmeettömämmäksi.

Elokuvassa parasta on suoraviivainen tinkimättömyys. Hienoa on myös tarinan tapahtuminen Turun tuoreissa maisemissa.

Katso traileri:

Henkesi edestä

****

Ensi-ilta 10.4.

Lue myös:

Viimeisillään raskaana oleva Laura Birn: ”Äitiysloman pituudesta ei tietoa”

Tässä on näyttelijä Eero Ahon lihasten salaisuus

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.