Tervetuloa kesäiseen Lahteen, Nicki Minaj. Kuva: Reuters
Tervetuloa kesäiseen Lahteen, Nicki Minaj. Kuva: Reuters

Kesä, festarit ja maailmantähdet. Heidät nähdään pian ensi kertaa Suomessa.

Nicki Minaj

Hiphopin mehiläiskuningatar, kävelevä muotisensaatio ja lahjakas räppäri, jonka levyillä taiteellisuus yhdistyy hömppäpoppiin.

Summer Up, Lahti 3.–4.7.

Beck

Grunge-sukupolven Prince, lauluntekijä ja tuottaja. Yhdistellyt tuotannossaan hiphopia, folkia, countryä, bluesia ja diskoa.

Flow Festival, Helsinki 14.–16.8.

T.I.

Atlantalainen räppäri ja tuottaja nousi Paper Trail -mestariteoksellaan hiphop-väen suosikiksi. Ansioitunut myös näyttelijänä.

Blockfest, Tampere 21.–22.8.

Miguel Zenon Quartet

Puerto Ricosta kotoisin olevan saksofonistilahjakkuuden musiikkia kuvaa parhaiten viime vuonna ilmestyneen levyn nimi: Identities Are Changeable.

Pori Jazz 11.–19.7.One Direction. Kuva: Reuters

One Direction

Jo neljä albumia julkaissut brittiläis-irlantilainen poikabändi-ilmiö saapuu vihdoin Suomeen – ja suoraan stadionille!

Olympiastadion, Helsinki 27.6.

Robin Schultz

Saksalaisen house-dj:n esiintyminen Kyläsaaressa lämmittää ainakin kaikkia Arman Van Heldenin ja Roger Sanchezin faneja.

Weekend Festival, Helsinki 7.–8.8.

Theo Croker

Yhdysvaltalaistrumpetisti esittelee DVRK Funk -kokoonpanossaan joukon nousevia jazzkykyjä. Nimensä mukaisesti ryhmä sekoittelee jazziinsa funkia ja rhythm’n’bluesia.

Pori Jazz 11.–19.7.Charlie XCX. Kuva: Reuters

Charlie XCX

Brittiläisen tulokkaan kevyet ja tarttuvat, mutta indie-uskottavat tanssipop-hitit valloittavat maailmaa juuri nyt.

Ilosaarirock, Joensuu 17.–19.7.

The Gories

Ennen kuin kukaan oli kuullutkaan The White Stripesista, The Gories kylvi yhtyeiden kotikaupungissa Detroitissa globaalin garagerock-buumin siemenet.

Hori Smoku Summer Boogaloo, Teurastamo, Helsinki 24.–25.7.

The Delta Bombers

Neljän nuoren lasvegaslaisen hurjapään rockabilly-bändi yhdistelee alkukantaiseen ja villiin rockiinsa vaikutteita bluesista ja jopa jazzista.

Juhannus Rock’n’Roll Jamboree, Yyteri, Pori 18.–20.6.

Lue myös:

Anna sen soida! Näin musiikki parantaa terveyttäsi

Nyt hevimetallivideoillakin twerkataan – katso vaikka

Hyvä taustamusiikki auttaa oppimaan

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****