Sami Minkkinen lukee muun muassa vaimoltaan saamansa kirjalahjan. Kuva Juha Salminen.
Sami Minkkinen lukee muun muassa vaimoltaan saamansa kirjalahjan. Kuva Juha Salminen.

Millaisen kirjan mökkikassiinsa pakkaa ihminen, joka tekee koko vuoden töitä sanojen kanssa?

”Luen mieluiten iltaisin, yötä kohden, ja lomalla se onnistuu hyvin. On ihan parasta, kun voi jäädä lukemaan muiden mennessä nukkumaan eikä koko ajan ole päässä se ajatus, että kohta pitää herätä.

Toisaalta lomalla on usein niin paljon aikaa tehdä muuta, etten muista lukea. En ikinä ota kirjaa mukaan esimerkiksi rannalle, sillä siellä on niin paljon muuta katseltavaa.”

Ina Westman: Syliin

Kirjaa on suositeltu kaikille äideille, mutta minun mielestäni kaikkien isien pitäisi lukea se, sillä uskon, että se auttaisi erityisesti miehiä ymmärtämään naisia. Kirjassa kuvataan äitiyttä silloinkin, kun kaikki ei mene putkeen, esimerkiksi äitien kokema väsymys tulee siinä hyvin esiin. 

Paul Auster: Näkymätön

Rakastan Austerin kirjoja ja ne sopivat erityisen hyvin lomalukemiseksi, koska tarinat niin hyviä, että niihin uppoaa täysin ja unohtaa kaiken muun. Tämän ostin pokkarina ja aion tarttua siihen heti, kun lomani alkaa.

Kauko Röyhkä – Juha Metso: ”Et muuten tätäkään usko” Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä

Sain kirjan synttärilahjaksi vaimoltani. Röyhkä kirjoittaa elävästi, ja koska Ville Haapasalo ei pysy paikallaan, kirjaa lukiessa pääsee köyhän miehen ulkomaanmatkalle.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **