Hanna Pakarinen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hanna Pakarinen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hanna Pakarista ei onneksi tungeta valmiiseen muottiin tai popformaattiin.

Synnyin. Elän. Kuolen. saattaa hyvinkin olla Hanna Pakarisen paras levy. Viime vuosikymmellä Idols-kilpailusta laulajanuralle singahtanutta Pakarista ei tungeta mihinkään popformaattiin, vaan vahvalle tulkitsijalle annetaan tilaa hengittää ja paikoin jopa loistaa.

Pakarisesta kuoriutuu täysiverinen vanhan koulun rock’n’roll-mimmi.

Riippuu kuulijasta, ovatko esimerkiksi Erkki Melakosken säveltämä ja Saukin sanoittama nimikappale tai Bond-tunnarina tunnettu Ei aina käy niin kuin haaveillaan (You Only Live Twice) pelkästään puhkikuluneita standardeja vai tyylikkäitä ikivihreitä. Sampo Haapaniemen ja Jaakko Kääriäisen kanssa sovitetut laulut on tehty ilmaviksi tunnelmapaloiksi, joissa nykytrendien vastaisesti on jätetty kappaleisiin tilaa. Kaikki ääniraidat eivät ole täynnä sekvenssereitä ja säksättimiä. Pyrkimys on ollut siis jonkinlaiseen ajattomuuteen.

Yllättäen tässä on onnistuttu parhaiten vanhan Charlie Rich -numeron eli Mohair Samin kohdalla, jossa Pakarisesta kuoriutuu täysiverinen vanhan koulun rock’n’roll-mimmi ilman häivähdystäkään hevikliseistä.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Penkki, puu ja puistotie:

Hanna Pakarinen: Synnyin. Elän. Kuolen.

(Sony)

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kiitos Hanna!

Hanna Pakarisen uusin levy voi olla jopa hänen uransa paras

Levy on todella hieno! Ja kuten arviossa mainitaankin, on hyvä, että kappaleissa on ilmaa. Viime aikojen elektronisen ja räppikauden jälkeen tuntuu virkistävältä kuulla soittimet kunnolla. Joissakin kappaleissahan tuntuisi jopa kuuluvan hetkellisesti muodista pois mennyt rock, tervetullutta! Ja hyvä, että uskalletaan tuoda näitä ihania vanhoja lauluja jälleen kuultavaksi. Mielestäni on turhaa lähteä siitä, että Carola on tehnyt nämä niin hyvin, että niihin ei saa kajota. Ilman Hannaa moni jäisi...
Lue kommentti

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****