Donna Tarttin uusin romaani kertoo pojasta, joka varastaa museosta arvokkaan, tikli-lintua kuvaavan maalauksen.
Donna Tarttin uusin romaani kertoo pojasta, joka varastaa museosta arvokkaan, tikli-lintua kuvaavan maalauksen.

Pulitzer-palkittu kirjailija Donna Tartt on noussut maailmanmaineeseen tekemällä asioita juuri omalla tavallaan. Hänen esimerkkiään seuraamalla voit helposti parantaa myös omaa arkeasi.

Hiljattain Suomessa vieraillut Donna Tartt, 50, on yksi maailman erikoisimmista julkisuuden henkilöistä.

Persoonallinen kirjailija julkaisee yhden menestysromaanin kymmenen vuoden välein, esiintyy aniharvoin julkisuudessa ja on suostunut poseeraamaan vain muutamassa markkinointikuvassa koko uransa aikana. Silti miljoonat ihmiset ympäri maailmaa fanittavat häntä kiihkeästi, ja hänen teoksistaan on tullut myyntimenestyksiä.

Vaikka oma tavoitteesi ei olisikaan maailmanvalloitus, sinustakin voi tulla oman elämäsi Donna. Siis sellainen tehopakkaus, joka ei pidä itsestään turhaa melua mutta saa silti aikaan häikäiseviä tuloksia. Näin se käy.

1. Varaa tarpeeksi aikaa

Donna Tarttin ensimmäisen romaani Jumalat juhlivat öisin julkaistiin 1992, Pieni ystävä ilmestyi 2002 ja uusin, 7200 euron arvoisen Pulitzer-palkinnon voittanut Tikli viime vuonna. Siinä välissä hän on lähinnä pysytellyt omissa oloissaan kirjoittamassa.

– Monet ihmiset kysyvät minulta, miksen kirjoita nopeammin. Olen yrittänytkin, mutta sellainen ei tule minulta luonnostaan. Minulla olisi kurjaa, jos puskisin kirjan ulos kolmen–neljän vuoden välein. Ja jos minulla ei ole hauskaa kirjoittaessani, ihmisillä ei varmasti ole hauskaa lukiessaan, hän on sanonut Telegraphin haastattelussa.

Kirjailija kuitenkin ennakoi tekemisiään suorastaan uskomattoman ajoissa. Esimerkiksi NY Timesin haastattelussa Tartt kertoi, että osa viime vuonna ilmestyneen Tiklin varhaisimmista kohtauksista perustui hänen vuonna 1993 tekemiinsä muistikirjamerkintöihin.

Mitä tästä opimme? Vaikka tavoitteesi ei olisikaan kirjoittaa ylistettyä sukupolviromaania, voit opetella ennakoimaan asioita. Tulossa valtava työsuma ensi kuussa? Teenpä kaikki mahdolliset hommat alta pois jo nyt. Edessä viikonloppumatka kiireviikon päätteeksi? Pakkaanpa laukun jo tiistaina. Ja kas, viime hetken kiire jää syntymättä.

2. Anna tekojesi puhua puolestaan

Donna Tartt on tunnettu siitä, ettei häntä tunneta. Helsingin Sanomien haastattelussa hän suostui mainitsemaan, ettei hänen omaan lähipiiriinsä kuulu kirjailijoita, mutta muuten hän puhuu lähinnä työskentelytavoistaan.

– Aina kymmenen vuoden välein, kun saan kirjan valmiiksi kirjan, seuraa tohinaa: tapaan ihmisiä ja matkustan. Sen jälkeen kuitenkin palaan kotiin, suljen kotioven ja palaan töihin, hän kommentoi Ylelle.

Mitä tästä opimme? Vaikka omien tekemisten selostus Facebookissa ja kahvipöydässä on terapeuttista, joskus kannattaa vain keskittyä, kääriä hihat ja paiskia. Esimerkiksi silloin, kun tekeillä on suursiivous tai loppuraportti. Lopputuloksella ehtii kyllä retostella ihan tarpeeksi sitten, kun retosteltavaa on. 

3. Vaali omaa aikaa

Donna Tarttia ei nähdä kirjailijakemuissa eikä tv:n viihdevisailuissa. Sen sijaan hän keskittyy kirjailijan ydinhommaan.

– Kun kirjoittaa työkseen, elää suurimman osan elämästään yksin, mikä sopii minulle oikein hyvin, Tartt totesi Ylen haastattelussa.

Mitä tästä opimme? Sosiaalinen elämä on tärkeää ja ihanaa, mutta kannattaa opetella olemaan myös itsekseen. Vaikka omassa seurassa vietettynä aikana ei syntyisikään suurromaania, saatat vähintään keksiä, miten arjen rutiinit sujuvat sutjakammin tai mistä säästät ne rahat, jotka seuraavaan lomamatkaan tarvittaisiin. Kokeile vaikka.

Lue myös:

Donna Tarttin Tikli on vuoden odotetuin käännösromaani

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)