Lena Dunham on tunnettu raikkaan suorapuheisesta tyylistään. Kuva: Reuters
Lena Dunham on tunnettu raikkaan suorapuheisesta tyylistään. Kuva: Reuters

Onneksi Girls-sarjan luoja Lena Dunham ei osaa salata mitään.

Häveliään naisen kynästä ei olisi syntynyt hittisarjaa Girls eikä uutuuskirjaa Sellainen tyttö. Siinä 28-vuotias käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Lena Dunham kertoo suorasukaisesti rakkaus- ja seksielämänsä nöyryytyksistä ja tekee pilaa niin pakkoneurooseistaan kuin ylipainostaankin.

Kirja rakentuu raskaalle itseironialle, mutta siitä sukeutuu myös fiksu, kypsä ja paikoin liikuttavakin välitilinpäätös lahjakkaan naisen elämästä. Dunham ilmoittaa olevansa tyttö, joka taistelee saadakseen kaiken, ja kertoo kokemastaan tuon taistelun eturintamassa. Hän vihjaa, ettei keski-ikäisten äijien viihdebisneksessä ole helppoa ja lupaa paljastaa kaiken kahdeksankymppisenä.

Veikkaan, ettei hän malta vaieta niin kauan.

Ja fanit huom. Girls-tv-sarjan 4. kausi alkaa ensi tammikuussa.

Lena Dunham: Sellainen tyttö. Nuoren naisen ”opetuksia”

Suom. Lotta Sonninen (Otava)

★★★★

Lue myös:

Girls-sarjan luoja Lena Dunham: "Kun olin pulleimmillani, miehiä piisasi"

Tämä on ollut Girls-tähti Lena Dunhamin pitkäaikainen pakkomielle

Girls-tähti ihastui suomalaissuunnittelijan vaatteisiin

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****