Koiranomistajillekin löytyy omat self help -kirjansa. Kuva: Shutterstock
Koiranomistajillekin löytyy omat self help -kirjansa. Kuva: Shutterstock

Etsitkö hyvää elämäntaito-opasta? Me Naisten toimitus vinkkaa parhaat kirjat eri tarpeisiin.

 1. Tara Brach: Ehdoton hyväksyminen – elämän vastaanottaminen avoimin sydämin
  ”Sain ystävältäni lainaan Tara Brachin kirjan Ehdoton hyväksyminen. Siitä oli lohtua, kun tunsi itsensä ihan arvottomaksi luuseriksi.”
   
 2. Rick Hanson ja Richard Mendius: Buddhan aivot
  ”Tämä kirja kertoo kansantajuisesti miten ajatuksillaan, myönteisyysharjoituksilla ja meditoinnilla voi muokata aivojaan. Mukana on paljon harjoituksia, ja kirjaan on helppo palata uudestaan ja uudestaan.”
   
 3. Kati Reijonen: Lyhyt matka perille – meditaatiosta, elämästä ja rakkaudesta
  ”Omakohtainen selviytymistarina, joka imaisee hyvin mukaansa.”
  Kaiken piti olla Kati Reijosen elämässä täydellisesti. Viisikymppisenä hän huomasi olevansa työtön sairaan lapsen yksinhuoltaja. Kuva: Milka Alanen
  Kaiken piti olla Kati Reijosen elämässä täydellisesti. Viisikymppisenä hän huomasi olevansa työtön sairaan lapsen yksinhuoltaja. Kuva: Milka Alanen

  Lue myös! Kati, 56, nousi pohjalta eron, työttömyyden ja lapsen masennuksen jälkeen: ”Olin tehnyt koko elämäni vääriä asioita”

 4. Julia Cameron: Tie luovuuteen
  ”Julia Cameronin hengellisyys voi ärsyttää joitakin, mutta hänen kirjansa Tie luovuuteen on klassikko ja valaiseva muistutus siitä, että omaa luovuuttaan voi kehittää.”
   
 5. Frank Martela: Valonöörit
  ”Valonöörit-kirjassa oli kiinnostavaa ja helppotajuista filosofiaa sisäisestä motivaatiosta eli intohimosta ja itsetuntemuksesta sekä merkityksellisestä onnellisesta elämästä.”
   
 6. Janesh Vaidya: Kehon ja mielen ayurveda
  ”Ayurvedan ruokavaliosuositukset ovat aina tuntuneet hankalilta, mutta tämä kirja onkin ennen kaikkea johdatus ayurvedan henkiseen puoleen. Janes Vaidya kirjoittaa kehon ja mielen yhteydestä kiinnostavasti, ja kirjan eri kohtiin tekee mieli palata uudelleen ja uudelleen. Kirjan luettuaan on myös entistä vaikeampi perustella itselleen lihansyöntiä. Kehon ja mielen ayurveda toimii sekä hyvänä hakuteoksena ayurvedaan että fiilistelylukemisena: ’Minulle ruuanlaittaminen on yksi parhaista meditaatiolajeista, koska voin silloin yhdistää tietoisuuteni mausteiden tuoksuun ja aavistukseen luonnon parantavista ominaisuuksista. Minulla on tapana unohtaa ajan kuluminen, toisinaan itken sipulihakkeen kanssa, joskus hymyilen, kun näen tuoreet vihannekset. Ja joka kerta, kun maistan ruokaa, koen orgasmin sydämessäni.’”
  Millainen tv-kasvo, psykoterapeutti Maaret Kallio on kirjailijana? Kuva: Sanoma-arkisto
  Millainen tv-kasvo, psykoterapeutti Maaret Kallio on kirjailijana? Kuva: Sanoma-arkisto
 7. Maaret Kallio: Lujasti lempeä
  ”Lempeä tv-terapeutti ammentaa mindfulnessista. Hyväksy elämän epätäydellisyys ja hengittele rauhassa. Toisia ärsyttää, toiset taas rakastavat Kallion tyyliä. Vaikka ärsyttäisi, kannattanee myöntää, että itsetutkiskelu ja aito halu ymmärtää myös toisia todennäköisesti johtavat onnellisempaan elämään. Ainakin mikäli onnellisuudella tarkoitetaan tyytyväisyyttä ja tyyneyttä.”
   
 8. Heidi Andersen & Annamaria Stawreberg: Mindfulness vanhemmille
  ”Helppo perusteos rennompaan ja seesteisempään perhe-elämään! Tämä olisi kannattanut hankkia jo samaan aikaan, kun ensimmäinen lapsi syntyi.”
   
 9. Tommy Hellsten: Saat sen mistä luovut
  ”Jotenkin tämä kirja avasi silmäni ennen kaikkea siitä, että en voi aina hallita elämääni, mutta sitä pitää elää ja uskaltaa ottaa riskejä. Vaikka kirja sisältää paljon raskastakin asiaa, tämä on helppolukuinen ja klassikkoteos, johon palaan aina uudelleen ja uudelleen.”
   
 10. Tommi Melender: Onnellisuudesta
  ”Tommi Melender lähestyy isoa kysymystä omakohtaisesti ja filosofisesti, heppoisten self-help-oppaiden onnellisuusoppeja suomien. Melender pudottelee maailmankirjallisuuden sitaatteja ja aforismeja siihen tahtiin, että melankolista kirjaa tekee jatkuvasti mieli alleviivata. Onnellinen on ihminen, joka on löytänyt aidot intohimonsa ja toteuttaa niitä.”
  Tommi Melender kirjoittaa siitä itsestään, onnellisuudesta. Kuva: Sanoma-arkisto
  Tommi Melender kirjoittaa siitä itsestään, onnellisuudesta. Kuva: Sanoma-arkisto

   

 11. Thich Nhat Hanh: Viha – viisautta sen hallitsemiseen ja Pelko – vapaudu pelosta tietoisella läsnäololla
  ”Vietnamilainen munkki, runoilija ja rauhanaktivisti Thich Nhat Hanh lähestyy kahdessa kirjassaan kahta tuhoavaa, elämää vaikeuttavaa tunnetta zenbuddhalaisuuden ja mindfulnessin kautta. Viha on täynnä käytännönläheisiä harjoituksia ja kirkkaita oivalluksia niin arjen kuumakallelle kuin hiljaiselle hautojalle. Pelko puolestaan on hyvää luettavaa kenelle tahansa tästä ajasta ja tulevaisuudesta murehtivalle.
   
 12. Bell Hooks: Rakkaus muuttaa kaiken
  ”Rakkaus muuttaa kaiken on fiksuin lukemani kirja rakkauden käsitteestä. Yhdysvaltalainen kirjailija Bell Hooks määrittelee rakkauden vastaanpanemattomasti: Rakkaus on yksinkertaisesti sitä, että on toiselle hyvä. Ilkeys, iva ja pilkka eivät kuulu rakkauteen. Rakkaus on suhde, joka sallii ja mahdollistaa henkisen kasvun.”
   
 13. Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi
  ”Parempi kuin KonMari, myös eettisempi ja ekologisempi ajattelutapa! Jos et ole vielä marittanut koko vaatekaappia, niin tämä on hyvä teos järkevään ostamiseen ja pukeutumiseen.”
   
 14. Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love
  ”Onko mitään rakastettavampaa seikkailua, kuin Elizabeth Gilbertin matkatarina? Nainen reissaa Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa. Kokee rakkautta ja onnellisuutta. Nopeana lukijana tekee välillä mieli pysähtyä tekstiin ja mässäillä kauniilla mielikuvilla, joita kirjailija tarjoilee. Sopivasti hömppää ja selp helpiä sekaisin.”
  Lähteeköhän Elizabeth Gilbert vielä uudelle rakkausmatkalle? Kuva: Shutterstock
  Lähteeköhän Elizabeth Gilbert vielä uudelle rakkausmatkalle? Kuva: Shutterstock

  Lue myös! Eat, Pray, Love -kirjailija paljastaa: Jätin mieheni syöpää sairastavan naisen vuoksi
   

 15. Reijo Mäen dekkarit
  ”Sisältävät ainoan järkevän elämänohjeen: aina kannattaa mennä vähän baariin.”

Mikä elämäntaito-opas on tärkeä sinulle ja miksi? Kerro kirjavinkkisi kommentointikentässä.

Kysely

Luetko elämäntaito-oppaita?

Kyllä
Kyllä
58.6%
En
En
41.3%
Ääniä yhteensä: 29
Hellu

Haluatko parantaa elämääsi? Valitsimme elämäntaito-oppaat, joihin palaamme yhä uudelleen

Rhonda Byrne, Salaisuus. Voi tuntua sekavalta hömpältä, ja avautuu vasta toisella ja kolmannella lukukerralla. Tästä huolimatta toimii! Luettuani Salaisuuden olen saavuttanut uuden ammatin, ajokortin, luksusauton ja omakotitalon unelmieni paikalta, kaikki vain viidessä vuodessa. Lisäksi avioliittoni on parhammillaan ja lapsenlapia on jo kolme. Olen kiitollinen, suosittelen.
Lue kommentti

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?