Amanda Knox nyt 29-vuotias ja murhasta, jonka tekijäksi häntä epäiltiin, on kulunut kymmenen vuotta. Kuvat: Netflix
Amanda Knox nyt 29-vuotias ja murhasta, jonka tekijäksi häntä epäiltiin, on kulunut kymmenen vuotta. Kuvat: Netflix

Valitsimme 12 hyvää dokumenttia tai dokumenttisarjaa niihin hetkiin, kun tekee mieli sukeltaa kiinnostaviin maailmoihin – esimerkiksi murhamysteereihin tai metsiin.

Amanda Knox

Viime syksynä ensi-iltansa saaneessa dokumentissa ääneen pääsee opiskelutoverinsa murhasta syytettynä italialaisvankilassa istunut Amanda Knox, joka lopulta vapautettiin syytteistä. Hän ehti istua lähes neljä vuotta vankilassa, ja nuori nainen leimattiin verisen seksimurhan tekijäksi. Mutta mikä on totuus? Dokumentti jättää sen katsojan pohdittavaksi.

Katsottavissa Netflixissä.

Before The Flood

Onhan se nyt mielenkiintoista, kun Leonardo DiCaprio, Paavi ja Barack Obama puhuvat ilmastonmuutoksesta. Viime vuoden lopulla ensi-iltaan tullut dokumentti muistuttaa siitä, että vaikka olemme tienneet ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista vuosikymmeniä, tulevaisuutemme on epävarmempi kuin koskaan.

Vuokrattavissa Viaplay-palvelussa, 4,90 €. Vuokrattavissa ja ostettavissa Youtubessa ja Google Playssa, alk. 3,99 €.

Chef's table

Huippukokit esittelvät oman kokkausideologiansa taustat, ja samalla valotetaan heidän henkilöhistoriaansa. Sarjassa nähdään myös maantieteellisesti mielenkiintoisia paikkoja, erityisesti Mallmann-jaksossa ykköskaudella, jossa ruokaa laitetaan Patagonian huippuhienoissa maisemissa.

Ensimmäiset kaksi kautta katsottavissa Netflixissä.

Planeettamme maa

BBC:n tuottamaa, laadukasta dokumenttisarjaa kannattaa katsoa, kun pää on itseaiheutetusti kipeä. Legendaarinen David Attenborough selostaa sopivan rauhallisessa äänellä eläinten tekemisiä, välillä katsellaan hienoja maisemia.

Katsottavissa Netflixissä.

The Barkley Marathons

Pähkähullun ultramaratonin suorittaakseen pitää onnistua myös suunnistamisessa. Matka ei ole vain pitkä, vaan myös todella haastava. Kisan onkin läpäissyt vain muutama ihminen – ja aika monena vuonna kaikki osallistujat ovat jättäneet leikin kesken. Nörtihköjen osallistujien innokkuutta ja sinnikkyyttä kuitenkin katselee kiinnostuneena. Varoitus herkille: jättimäisiä, kivuliaita rakkoja ja piikkipensaiden aiheuttamia haavoja lähikuvissa.

Katsottavissa Netflixissä.

Dok: Seilin naiset

Jenni Vartiainen laulaa Seilistä, ja mainio tapa kurkistaa kiehtovaan paikkaan on katsoa dokumentti saarella toimineen mielisairaalan historiasta. Sinne toimitettiin hankalat tapaukset, eikä saarelta yleensä ollut paluuta. Olot olivat niin kovat, että tutkijakin liikuttuu kertoessaan naisten elämästä saarella.

Katsottavissa Yle Areenassa.

Jiro Dreams of Sushi

85-vuotias japanilainen sushimestari Jiro Ono omistaa kolmen Michelin-tähden sushiravintolan Tokiossa. Jiro tavoittelee sushin valmistuksessa täydellisyyttä, ja hän toteuttaa jokaisen työvaiheen äärimmäisellä tarkkuudella. Jokainen asiakkaalle tarjoiltu sushipala on kuin taideteos. Jiron työskentelyä on kiinnostava seurata, mutta dokumentti kertoo myös mestarin perhesuhteista: kahdesta keski-ikäisestä pojasta, jotka ovat myös sushikokkeja, mutta jäävät isänsä varjoon. Esikoispojalla on suuret paineet, kun hän valmistautuu astumaan isänsä seuraajaksi pyörittämään sushiravintolaa.

Katsottavissa Netflixissä.

Valkoiset kypärät

Paljon hehkutusta saanut dokumentti on riipaiseva kuvaus tämän hetken kamalimmasta konfliktista. Se kertoo Syyrian siviilien kärsimyksestä, ja heitä auttavasta siviiliryhmästä, joka kutsuu itseään nimellä Valkoiset kypärät.

Katsottavissa Netflixissä.

Blackfish

Jos koskaan olet miettinyt, miksi Tampereen delfiineistä nousi niin iso haloo, tämä dokkari tiivistää aika paljon. Miekkavalaat ovat käsittämättömän älykkäitä otuksia, joiden lukitseminen pieniin altaisiin tuntuu tämän katsottuaan pelkästään kidutukselta. Varoituksen sana: pilaa kaikki suloiset lapsuuden muistot vesieläinpuistoista.

Katsottavissa Netflixissä.

Spandex Sapiens

Michael on koulukiusattu helluntailaissaarnaajan poika, jonka pahin vastus showpainikehässä on hänen perinteisiä arvojaan uhkaava transgendernousukas Jessica Love. Vauhdikas Spandex Sapiens seuraa myös paluusta kivikauden (tai edes 80-luvun) parisuhdepolitiikkaan haaveilevan Michaelin värikästä rakkauselämää. Tyyppi on aivan absurdi ja dokumenttielokuva hieno kuvaus siitä, miten erikoisia ihmisiä – ja kuitenkin samaistuttavia – maailmassa on.

Katsottavissa Yle Areenassa.

Metsän tarina

Vaikka Metsän tarina ei ehkä yllä kaikkien aikojen parhaaksi luontodokkariksi kansainvälisessä vertailussa, se kannattaa ehdottomasti katsoa. Dokumentissa isä ja poika käyvät kertojaääninä keskustelua, jossa isä kertoo jälkikasvulleen metsän myyteistä ja tarinoista. Tunnelma on rauhallinen, ja kuvauksessa sukelletaan syvälle luonnon yksityiskohtiin. Tämän katsottuani olin pitkään ihan lumoutunut suomalaisen luonnon ihmeellisyydestä.

Vuokrattavissa Viaplaysta, 2,90 €.

Cowspiracy

”Tämän katsottuani ryhdyin vegaaniksi”, totesi 25-vuotias nainen. Dokkari paljastaa, mikä kaikki karjataloudessa mättää Jenkeissä. Se myös näyttää, kuinka suuri ympäristövaikutus lihan ja maidon tuotannolla on – ainakaan pihvi ei ihan heti tämän jälkeen maistu.

Katsottavissa Netflixissä.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.