Muun muassa tämän kypärän kantaja nähdään mittelöimässä animaatiossa, kuva Shutterstock.
Muun muassa tämän kypärän kantaja nähdään mittelöimässä animaatiossa, kuva Shutterstock.

Brasilialainen graafikko teki hauskan visailun klassikkoelokuvien ystäville.

Brasilialainen graafikko Pier Paolo teki Cinematics-animaation, jossa seikkailevat niin kauhuelokuvien sarjamurhaajat kuin seikkailuelokuvienkin sankarit. Animaatio kestää vähän yli minuutin ja siihen on piilotettu yhdentoista eri elokuvan hahmoja.

Kuinka monta klassikoelokuvaa tai niiden hahmoa tunnistat? Vastaukset animaation alapuolella.

He seikkailevat animaatiossa – ainakin jos toimittajan tunnistuskykyyn on luottaminen:

1. Charlie Chaplinin Kulkuri eli The Tramp

2. Gene Kellyn esittämä Don Lockwood elokuvassa Laulavat sadepisarat

3. Kellopeliappelsiinin sosiopaatit

4. Marlon Brandon Don Vito Corleone

5. Treenaava Rocky Balboa

6. Tähtien sodan Darth Vader ja Luke Skywalker

7. Harrison Fordin Indiana Jones

8. Perjantai 13. -elokuvien sarjamurhaaja Jason Voorhees ja Painajainen Elm Streetillä -elokuvien Freddy Krueger

9. RoboCop

10. Uma Thurmanin The Bride Kill Bill -elokuvissa ja hänen mestarinsa Pai Mei

11. Up – Kohti korkeuksia -animaation Carl Fredrickson

Lue myös:

Näitä ruokia et taatusti osaa lausua oikein

Parhaat elokuvat vuonna 2013

Valkokankaalla harrastetaan nyt estotonta seksiä

Konservatiivinen seksikomedia – kuulostaa, eh, ei kovin hauskalta.

Ystävykset (Leslie Mann, John Cena ja Ike Barinholtz) tekevät kaikkensa, että heidän tytärtensä (Kathryn Newton, Geraldine Viswanathan ja Gideon Adlon) neitsyys säilyy koskemattomana vanhojentanssibileissä.

Pitch Perfect -komediatrilogian käsikirjoittajan Kay Cannonin esikoisohjaus on konservatiivinen seksikomedia, jonka arvomaailma on perua 1950-luvulta.

Onhan näitä nähty: elokuvia, joissa isät haluavat tytärtensä olevan ikuisia pikkutyttöjä. Asetelmaa on sentään hieman päivitetty. Yksi tytöistä on lesbo eikä isä halua hänen harrastavan ryhmäpaineen painostamana heteroseksiä.

Pojat eivät jahtaa tyttöjä, vaan tytöt ovat aktiivisia toimijoita ja päättävät itse, kenen kanssa haluavat sänkyyn.

Käsikirjoittajat ovat myös kirjoittaneet henkilöhahmoille repliikkejä, joissa ilmaistaan kriittisen katsojan ajatuksia. Yksi vanhemmista esimerkiksi huomauttaa, että elämme vuotta 2018, joten heidän asenteensa eivät ole ihan tätä päivää.

Mainosten perusteella luulisi, että elokuva on tehty teini-ikäisille. Vanhempien kyttääminen ja stalkkaaminen tuskin sen ikäisiä naurattaa. Leffa sopii paremmin vanhemmille, jotka voivat nauraa omille peloilleen ja ennakkoluuloilleen, joita elokuvan vanhempien ylilyövä käytös heijastelee.

Blockers **

 

Maria Theresia von Paradisin näköä yritettiin palauttaa muun muassa saksalaisen Franz Mesmerin poppaskonsteilla.

Itävaltalaisen hallintoneuvoksen tytär Maria Theresia von Paradis (1759–1824) menetti näkönsä leikki-ikäisenä. Hänen aristokraattiset vanhempansa turvautuivat milloin minkäkin puoskarin apuun, jotta heidän tyttärensä saisi näkökykynsä takaisin.

Yksi von Paradisia hoitaneista ”asiantuntijoista” oli saksalainen Franz Mesmer. Tohtori oli kehittänyt oman poppaskonstinsa mesmerismin. Hoidon ideana oli ohjailla fluidiumia – Mesmerin ”löytämää” eteeristä ainetta – ihmisen elimistössä. Hoito saavutti niin suuren suosion, että suomen kielessäkin on sana ”mesmeroida”.

Itävaltalainen Barbara Albert on ohjannut näistä tosielämän tapahtumista mielikuvitusta kutittelevan draaman. Valitettavasti elokuva keskittyy vain von Paradisin ja Mesmerin potilassuhteeseen eikä kerro Maria Theresian myöhemmistä vaiheista. Hän loi uran pianistina ja säveltäjänä sekä inspiroi Mozartia säveltämään yhden pianokonsertoistaan.

Elokuva on puvustettu ja lavastettu huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Rokokooajan puvut ja huonekalut saavat huokailemaan ihastuksesta. Nimiroolissa nähtävä Maria Dragus näyttelee niin vakuuttavasti, että luulin hänen olevan oikeastikin sokea. Devid Striesow sen sijaan ei vakuuttanut Mesmerinä. Velho onnistui lumoamaan potilaansa varmasti ennen kaikkea karismallaan. Striesowilta sen sijaan moinen henkinen säteily puuttuu.

Madamoiselle Paradis ***