Nikolaj Coster-Waldau ja Juliette Binoche ovat Tuhat kertaa hyvää yötä -leffan aviopari.
Nikolaj Coster-Waldau ja Juliette Binoche ovat Tuhat kertaa hyvää yötä -leffan aviopari.

Ensi-illassa Tuhat kertaa hyvää yötä ja Se toinen nainen.

Tanskalainen hurmuri Nikolaj Coster-Waldau on monille tutuin Game of Thrones -sarjan Jaime-kelmin roolista. Ketkuilu jatkuu Nick Cassavetesin ohjaamassa hupailussa Se toinen nainen, jossa Nikolaj esittää playboy-aviomiestä. Lipevälle valepukille opetuksen antavat hysteerinen vaimo (mainio Leslie Mann) ja kaksi petettyä rakastajatarta­ (Cameron Diaz ja Kate Upton).

Cassavetesin raisussa, slapstick-tyyliä hyödyntävässä komediassa on todellista tyttö­voimaa, joka alle parin tunnin annoksena maistuu oivallisena viihteenä. Nikolaj’n korea hahmo jää pintaliitäjäksi, mutta se on rempseiden naisten elokuvassa tarkoituskin.

Toisenlainen kumppani Nikolaj on norjalaisen Eric Poppen hienossa, vain hitusen paasaavassa draamassa Tuhat kertaa hyvää yötä. Siinä hän esittää meribiologi Marcusta, jonka vaimo (Juliette Binoche) on vaaroja varomaton sotavalokuvaaja, jota perhe sydän pamppaillen odottaa kotiin Lähi-idän työmatkoilta.

Palan kurkkuun pakottavassa elokuvassa kiltti, kärsivä aviomies jää kakkoseksi, kun kuvaajavaimo laukoo totuuksia­ länsimaalaisten silmille.­

Tuhat kertaa hyvää yötä

★★★★

Ensi-ilta 2.5.2014

Se toinen nainen

★★★

Ensi-ilta 2.5.2014

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)