Peter Sandström, Sirpa Kähkönen, Jukka Viikilä, Emma Puikkonen, Tommi Kinnunen ja Riku Korhonen. Kuvat: Kustantamo S&S/Robert Seger, Otava, Gummerus/Marek Sabogal, WSOY/Pertti Nisonen ja Veikko Somerpuro ja Sanoma-arkisto.
Peter Sandström, Sirpa Kähkönen, Jukka Viikilä, Emma Puikkonen, Tommi Kinnunen ja Riku Korhonen. Kuvat: Kustantamo S&S/Robert Seger, Otava, Gummerus/Marek Sabogal, WSOY/Pertti Nisonen ja Veikko Somerpuro ja Sanoma-arkisto.

Ehdolla ovat tänä vuonna Tommi Kinnunen, Riku Korhonen, Sirpa Kähkönen, Emma Puikkonen, Peter Sandström ja Jukka Viikilä. Lue Me Naisten arviot kirjoista!

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuudesta kisaavat tänä vuonna Tommi Kinnunen kirjallaan Lopotti, Riku Korhonen ja Emme enää usko pahaan, Sirpa Kähkönen Tankkien kesä -romaanillaan, Emma Puikkosen kirja Eurooppalaiset unet, Peter Sandströmin Laudatur sekä Jukka Viikilä teoksellaan Akvarelleja Engelin kaupungista.

Me Naiset on arvioinut teoksia näin:

Lopotti: Tommi Kinnusen uutuusromaani jatkaa Neljäntienristeyksen tarinaa – ja taas itkettää

Lue myös Tommin hieno haastattelu: Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Aikuisuus alkaa vasta, kun ei ole ketään, jonka edessä olla lapsi”

Tankkien kesä: Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjassa jätetään haikeita jäähyväisiä

Eurooppalaiset unet: Ihmisiä elämän käännekohdissa – tämä romaani kannattaa lukea

Laudatur: Laudatur on hieno romaani muistoista ja onnesta

Akvarelleja Engelin kaupungista: Tämän kirjan luettuasi katsot Helsinkiä uusin silmin

Emme enää usko pahaan -romaania arvioimme näin:

Rakkauden pimeät teot

Kas tässä romaani, joka ei maalaa turhan ylevää kuvaa ihmisluonnosta. Taistelupeliyrittäjänä menestyvä perheenisä Eero haluaa jännitystä arjen latistamaan avioliittoonsa ja päättää tehdä sen erikoisella tavalla, lavastamalla vaimonsa Ainon sieppauksen. Avukseen hän pyytää vanhan perheystävän Larin, jonka elämän palikat eivät ole aivan ihanteellisen hyvässä järjestyksessä.

On kulunutta käyttää ilmaisua sukupolviromaani, mutta sellainen Korhosen uusin on.

Ja eihän se yllätys tietenkään suunnitellusti mene, kaikkea muuta. Tärkeämpää romaanissa on kuitenkin se, mitä paljastuu yllätystä valmistellessa. Elämä on pinnalta katsottuna tasaista ja idyllistäkin, mutta sen alta Korhonen kuorii esille päähenkilöiden vähemmän hyveellisiä vaikuttimia ja inhimillisiä heikkouksia. Kukaan heistä ei ole varsinaisesti miellyttävä ihminen, mutta pakostakin lukija tulee ymmärtäneeksi heitä.

On kulunutta käyttää ilmaisua sukupolviromaani, mutta sellainen Korhosen uusin on, ja vieläpä erittäin onnistunut. Kun hän kuvailee 70-luvulla syntyneiden päähenkilöidensä elämää sen eri vaiheissa, samanikäinen lukija voi vain hämmästellä, miten tarkasti omaa elämää on kuvattu. (Arvio: Annaleena Jalava)

Voittajan valitsee Baba Lybeck

Ehdokkaat on valinnut kolmijäseninen lautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna toimittaja Juha Roiha, Stockmannin tavaratalon johtajana työskennellyt Päivi Kuntze ja suomentaja Kaijamari Sivill. Voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck, ja se julkistetaan 24. marraskuuta.

Kysely

Mille kirjalle sinä antaisit Finlandia-palkinnon tänä vuonna?

Tommi Kinnusen Lopotti
Tommi Kinnusen Lopotti
39.1%
Riku Korhosen Emme enää usko pahaan
Riku Korhosen Emme enää usko pahaan
26.0%
Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista
Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista
17.3%
Peter Sandströmin Laudatur
Peter Sandströmin Laudatur
13.0%
Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet
Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet
4.3%
Sirpa Kähkösen Tankkien kesä
Sirpa Kähkösen Tankkien kesä
0%
Ääniä yhteensä: 23

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***