Fifty Shades of Grey -elokuvan trailerista käy selväksi, että leffassa nähdään BDSM-seksikohtauksia. Kuvakaappaus trailerista.
Fifty Shades of Grey -elokuvan trailerista käy selväksi, että leffassa nähdään BDSM-seksikohtauksia. Kuvakaappaus trailerista.

Fifty Shades of Grey -elokuva jäänee odotettua kesymmäksi. Siihen ainakin viittaa sille suunniteltu ikäraja.

Kirjan perusteella K18-kamaa, mutta Yhdysvaltojen valkokankailla eroottista Fifty Shades of Grey -elokuvaa pääsevät katsomaan alaikäisetkin. Motion Picture Association of America on antanut elokuvalle ikärajan R, joka tarkoittaa sitä, että alle 17-vuotiaat pääsevät katsomaan elokuvaa, kunhan mukana on aikuinen. Ikäraja perustuu ”vahvaan seksuaaliseen sisältöön ja dialogiin, epätavalliseen käyttäytymiseen ja kursailemattomaan alastomuuteen”. Asiasta kertoo Variety.

Elokuva siis jäänee laimeammaksi kuin odotettiin. Aiemmin elokuvalle lupailtiin NC-17-ikärajaa, jolla luokiteltuja elokuvia pääsevät katsomaan vain 18 vuotta täyttäneet. Yleensä vastaavan luokittelun saavat vain kovaa pornoa tai rajua väkivaltaa sisältävät elokuvat. Korkea ikäraja yleensä vähentää elokuvan katsojalukuja. Jos elokuvasta odotetaan kassamagneettia, siitä kannattaa tehdä sellainen, jonka mahdollisimman monet pääsevät ja pystyvät katsomaan.

Suomessa elokuvaa ei ole vielä luokiteltu, mutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylitarkastaja Maarit Pietinen kertoo, että elokuvien seksiin ja väkivaltaan suhtaudutaan Suomessa hieman eri tavalla kuin Amerikassa. Hänen mukaansa etenkin alastomuus on Suomessa paljon hyväksytympää.

Toistaiseksi elokuvasta on saatu vain esimakua trailereiden muodossa. Finnkinon sivuilla olevan Fifty Shades of Grey -elokuvan trailerin ikärajaksi on annettu 16 vuotta. Kaikista paitsi 18 vuoden ikärajasta voidaan joustaa aikuisen seurassa kolme vuotta. Maarit Pietinen toteaa aiemmin Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa, että trailerit luokitellaan elokuvia tiukemmin. Trailerissa esimerkiksi seksi korostuu, koska lyhyessä pätkässä tarinankerronta jää sivuosaan.

Lue myös:

Jamie Dornan valmistautui Fifty Shades -rooliinsa käymällä seksityrmässä

Lisää makupaloja Fifty Shades of Grey -elokuvasta! Uusi traileri julkaistiin

Fifty Shades of Grey -elokuva rikkoi ennätyksiä jo ennen ensi-iltaansa

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***