Mads Mikkelsenin sarjamurhaaja on Hannibal-sarjassa ihmislihalla herkutteleva foodie. Kuva: Reuters
Mads Mikkelsenin sarjamurhaaja on Hannibal-sarjassa ihmislihalla herkutteleva foodie. Kuva: Reuters

Mutta pieni toivo elää vielä. Sarjan luoja lupailee, että kannibaali saattaa päästä vielä aterioimaan jossain muodossa.

Kiitos siitä hyvästä, jonka ehdit meille tarjota, Hannibal-sarja. Nyt loppu häämöttää.

NBC-kanava ilmoitti eilen, ettei kannibaalijännärille tule enää lisää kausia kolmannen jälkeen. Tanskalaisen Mads Mikkelsenin tähdittämää sarjaa on nähty Suomessa vasta ensimmäiset tuotantokaudet, joten me saamme nauttia vielä hetken.

Hannibal-sarjan fanikunta, "fannibalit", suree. Twitter täyttyi lopetusuutisen jälkeen eilen järkyttyneistä viesteistä.

Vaikka sarjaa ehdittiin seurata vasta pari tuotantokautta, keräsi se vannoutuneen fanikunnan. Ehkä juuri outoutensa takia. Hannibalissa on jotain samaa kuin Dexterissä, jota kuitenkin näytettiin kahdeksan kautta. Se on järkyttävän brutaali, kiehtova ja synkkä. Eikä sarjan ainoa valopilkku ollut kiehtova pääosatohtori ja sarjamurhaaja, Madsin kanavoima Hannibal Lecter, vaan pienemmissä rooleissa nähtiin esimerkiksi Gillian Anderson ja Laurence Fishburne.

NBC:n tiedotteen mukaan sarja on ollut ylpeydenaihe, mutta sen katsojaluvut alhaiset. Sarjan luojan Bryan Fullerin mukaan yksikään muu kanava ei olisi antanut mahdollisuutta näin erikoiselle trillerille.

Hän vihjaa tiedotteessa, että "nälkäinen kannibaali saattaa päästä vielä aterioimaan". Tällä hän tarkoittaa sitä, että sarjalle etsitään jatkoa muussa muodossa. Niinhän kävi supersuositulle Jälkiä jättämättä -ohjelmallekin. Kun AMC päätti lopettaa sarjan, tehtiin sille viimeinen, päättävä kausi Netflixiin.

"Fannibalien" jalkojen alta vedetään matto elokuussa, kun sarjan viimeinen jakso nähdään Yhdysvalloissa. Mutta ehkä toivoa on vielä?

Suomessa Hannibalia on esittänyt Nelonen ja Ruutu+.

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***