Tositarinaan pohjautuva Everest-leffa synnyttää niin hämmennystä kuin ihailuakin.

Islantilaisen Baltasar Kormákurin tositarinaelokuva Mount Everestin valloittajista on hämmentävä. Mukana on erikoinen tähtikaarti Jake Gyllenhaalista Keira Knightleyyn, mutta henkilöt ovat toisarvoisia vuorikuninkaan rinnalla. 3D-efektillä pyritään kutsumaan katsojakin kiipeämään.

Lunta, jäätä ja valloitusunelmia, mutta miksi? Elokuva herättää kiintoisia kysymyksiä siitä, mikä saa ihmisen valitsemaan vaikeimman tien. Voiko katastrofin sattuessa kokea sympatiaa tällaisia valintoja kohtaan?

Vuorenhuippua lähdetään tavoittelemaan porukoissa ryhmänjohtajien alaisuudessa. Kullakin tarpojalla on tarinansa, josta tahtoisi tietää pintaraapaisua enemmän. Ryhmänvetäjä Robia (Jason Clarke) jää ikävöimään raskaana oleva vaimo (Knightley). Beck (Josh Brolin) jättää hänkin perheen pelkäämään. Postimies Dougilla (John Hawkes) on unelma, japanilainen Yasuko (Naoko Mori) puolestaan kerää huippusuorituksia.

Jake Gyllenhaalin roolina on olla leson letkeä porukan pomo, joka pistäytyy kuvassa silloin tällöin. Vaikuttaa siltä, että ohjaaja tietoisesti tarjoaa Mount Everestille kaikennielevää pääroolia. Tyyli on etäännyttävä, mutta antaa tilaa Nepalin luonnon voiman näyttämiselle.

Piristävää on, ettei yksikään henkilöistä ole sankari, ja vaikka karmeita käänteitä luvassa onkin, on elokuvan rytmi verkkainen – kuin kohmeinen kiipeilijä.

Katso traileri:

Everest

***

Ensi-ilta: 25.9.

Lue myös:

Aiheuttiko leffarooli Jake Gyllenhaalin eron?

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?