Suomessa lukuisia kertoja vieraillut saksalainen euroviisu-dj Konstantin Ohr arvostaa suomalaisten rohkeutta lähettää euroviisuihin persoonallisia kilpailukappaleita. ”Kilpailussa ei ole kyse enää yhdestä tietyntyylisestä musiikista vaan kaikki mahtuvat mukaan.” Kuva: Kaisa Iivonen
Suomessa lukuisia kertoja vieraillut saksalainen euroviisu-dj Konstantin Ohr arvostaa suomalaisten rohkeutta lähettää euroviisuihin persoonallisia kilpailukappaleita. ”Kilpailussa ei ole kyse enää yhdestä tietyntyylisestä musiikista vaan kaikki mahtuvat mukaan.” Kuva: Kaisa Iivonen

Pertti Kurikan Nimipäivät treenasivat viisulavalla maanantaina. PKN:n basisti Sami Helle ja kitaristi Pertti Kurikka eivät olleet tyytyväisiä suoritukseensa. Kuva: Leena Koskela / Sanoma-arkisto
Pertti Kurikan Nimipäivät treenasivat viisulavalla maanantaina. PKN:n basisti Sami Helle ja kitaristi Pertti Kurikka eivät olleet tyytyväisiä suoritukseensa. Kuva: Leena Koskela / Sanoma-arkisto

Pertti Kurikan Nimipäivät herätti heti ulkomaisten euroviisutoimittajien mielenkiinnon.

Pertti Kurikan Nimipäivät aloitti alkuviikosta viisu-urakkansa Wienissä ja herätti heti ulkomaisen median kiinnostuksen.

Maailmalla Suomi tunnetaan euroviisuissa omaperäisistä ja yllättävistä esiintyjistään, jotka erottuvat viisuvaltavirrasta. Tätä mieltä on esimerkiksi saksalainen euroviisu-dj Konstantin Ohr, joka on seurannut kilpailua pitkään läheltä.

– Suomi on ehdottomasti yksi euroviisujen omaperäisimmistä ja luovimmista maista. Suomen kilpailukappaleissa on usein omanlaisensa tunnelma ja sävel, mikä johtunee varmasti osittain maanne ainutlaatuisesta, hieman syrjäisestä sijainnista.

Pertti Kurikan Nimipäivät ei ole ensimmäinen suomalainen esiintyjä, joka rikkoo viisurajoja. Lordi hurmasi koko Euroopan ikimuistoisesti yhdeksän vuotta sitten, ja omaperäisiä polkuja kulkivat aikoinaan myös esimerkiksi Vesa-Matti Loiri, Kojo, Riki Sorsa ja Pave Maijanen.

Ohr on käynyt Suomessa soittokeikalla kolmisenkymmentä kertaa. Hän tunnustaa aina odottavansa kiinnostuneena Suomen euroviisukarsintoja.

– Suomen karsinnoissa on aina laaja kirjo erityylistä musiikkia. Ne tarjoavat kuulijalle muutakin kuin yhdellä ja samalla kaavalla tuotettua popmusiikkia.

Ohrin mielestä Suomi on osaltaan kehittämässä euroviisuja entistä kiinnostavammiksi.

– Mielestäni on parempi lähettää euroviisukisaan omaperäistä musiikkia kuin jotain helposti unohdettavaa –  siitäkin huolimatta, että niin ei aina saavuteta menestystä. Suomen kaltaisten rohkeiden maiden ansiosta euroviisujen musiikki on monipuolistunut ja kilpailu on saanut enemmän luonnetta.

Siksi PKN sopii Ohrin mielestä Suomen edustajaksi loistavasti.

– En tiedä, sopisiko Pertti Kurikan Nimipäivät minkään muun maan euroviisuedustajaksi, mutta Suomen persoonalliseen linjaan se istuu erinomaisesti.

Ohr ennustaa PKN:lle menestystä Wienissä.

– Veikkaan, että Pertti Kurikan Nimipäivät selvittää tiensä finaaliin ja sijoittuu siellä puolivälin tienoille. Voiton uskon kuitenkin menevän Australialle, joka on juhlavuoden kunniaksi kutsuttu mukaan.

Euroviisut järjestetään Itävallassa, Wienissä 19.–23.5.

Lue myös:

Pertti Kurikan Nimipäivät ensimmäistä kertaa euroviisulavalla: viisutoimittajalta tylyä kritiikkiä

Tätäkö on luvassa Euroviisuissa? Katso Pertti Kurikan Nimipäivät -video

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.