Tältä näyttää Korsossa-elokuvassa.
Tältä näyttää Korsossa-elokuvassa.

Perhedraamaa, teiniuhoa ja luomisen tuskaa. Ensi-iltaelokuvissa on mistä valita.

1. Naisten show

John Wellsin ohjauksessa kaikki muu on hikisen kuumaa, paitsi Westonin perheen kemia. Se on täydellisen jäässä. Asiaa ei auta tragedia, jonka myötä suvun salainen arkku aukenee.

Näyttelijä-näytelmäkirjailija Tracy Lettsin tekstiin perustuva, tähdillä kyllästetty draama on naisten show, jossa ylimpänä häärää itse­oikeutetusti Meryl Streep. Hänen tulkintansa lääkkeille järkensä menettävästä matriarkasta on vaikuttava mutta hitusen yliampuva. Tyttäriä näyttelevät hienosti Julia Roberts, Julianne Nicholson ja Juliette Lewis. Miesten puolella Benedict Cumberbatch ja Ewan McGregor ovat aika namuja.

Oklahoman painostava helle antaa osuvan taustan perheelle, jossa kukaan ei kohtaa toistaan.

Perhe – August: Osage County
★★★

2. Kaunis tunnelmapala

Coenin ohjaajaveljekset Ethan ja Joel yllättävät jälleen. Pieni­eleinen elokuva folkmuusikosta on mahtavan melankolinen ja kaunis. Se kiteyttää yksinäisyyden ja luomisen tuskan päähenkilöönsä, Oscar Isaacin esittämään Llewyniin. Miehen saamattomuudessa on jotakin
hyvin inhimillistä. Köyhä renttu ajelehtii roadtripille ja mystisen kissan hoitajaksi, mutta yksi asia pitää hänet kasassa: musiikki.
1960-luvulle sijoittuvan leffan kohtalon naisena nähdään Carey Mulligan, ja sivuosaroolissa vilahtavat niin Justin Timberlake kuin Girls-tv-sarjan Adam Driverkin. Coen-veljien erityisansio on se, että heidän pienetkin henkilöhahmonsa ovat pohjattoman mielenkiintoisia.

Inside Llewyn Davis
★★★★

3. Kotimainen kingi

Kun elokuvan nimi on Korso, luo se ainakin pääkaupunkiseutulaisille tietyn mielikuvamaiseman, joka myös Akseli Tuomivaaran ensimmäisessä pitkässä elokuvassa toteutuu. Korso on ankea muttei toivoton.

Mikko Neuvonen näyttelee Markusta, koulun jättänyttä vetelehtijää, jonka haaveena on katukoripallotähteys New Yorkissa. Uho ja unelmat johdattavat rikoksen tielle, ja mahdollisen mahdollisuus kahlitsee. Onnistunut, joskin ennalta-arvattava kasvutarina käsittelee huonoa itsetuntoa ja läheisten merkitystä.

Alkukuvana esitetään Selma Vilhusen ohjaama kotimainen Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka kilpailee sunnuntaina parhaan näytellyn lyhytelokuvan Oscarista.

Korso
★★★

Eikö riitä?

Ensi-iltansa saavat myös Oscar-suosikki, mustavalkoinen Nebraska (Bruce Dern) sekä natsiaikaan sijoittuva draama The Monuments Men (George Clooney, Matt Damon ja Cate Blanchett).

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)