Anu Sinisalo kaipaa vällyihin vipinää, Kai Vaine tuo sitä elokuvassa Ei kiitos.
Anu Sinisalo kaipaa vällyihin vipinää, Kai Vaine tuo sitä elokuvassa Ei kiitos.

Anna-Leena Härköseen romaaniin perustuva Ei kiitos -elokuva kertoo tavallisen suhdetarinan, jossa nainen kypsyy nössöön fleece-mieheensä.

Saksanope Heli (Anu Sinisalo) elää avio­liitossa Matin (Ville Virtanen) kanssa. Mutta Matilla on sauvakävelijän sielu. Se tarkoittaa sitä, ettei räväkämpi Heli ole samalla aaltopituudella pedantin mutta nössön fleece-miehensä kanssa. Aaltopituus ei etenkään yllä pariskunnan sänkyyn, joka on Helin haluihin nähden suorastaan jäässä.

Rakkautta 40-plussalaisilla kuitenkin on. Pitkän liiton hedelmänä on siinnyt teiniksi kasvanut tytär Sissi, jonka Englannin-matkan aikana Heli ja Matti lähtevät lemmen­lomalle Kreikkaan. Reissun tunnelma
murenee pihtausdraamaan, ja Heli alkaa miettiä koko suhteen järkevyyttä.

Vonkauksesta muodostuu armoton väsytyskamppailu, jonka seurauksena Heli haksahtaa nuoreen ja salskeaan oppilaaseensa Jarnoon (Kai Vaine). Äkkiä elämässä ja sängyssä säpisee! Joskos tällä kikalla pelastaisi nuivan avioliiton?

Anna-Leena Härkösen romaania (2008) uskollisesti seuraava elokuva kertoo tavallisen suhdetarinan. Samuli Valkaman ohjaus lappaa joukkoon niin reippaasti härkösmäistä huumoria, että näkökulma peri-inhimilliseen petosaiheeseen saa mustan komedian sävyjä.

Toisinaan puheenparret menevät yli, ja epäuskottavuuden vaara vaanii. Silti moni kohtauksista on kivuliaan tunnistettava, ja Sinisalon huolellinen roolityö tuo lisäväriä Heli-hahmoon. Heli on elokuvassa romaania lempeämpi – ja siksi samastuttavampi.

Leffassa nähdään myös romaanista tuttu, absurdi hissipissikohtaus, joka elokuvamuodossa yltyy hysteerisiin tunnelmiin. Mitäpä itse tekisit, jos jäisit hissiin jumiin seksikkään nuorukaisen kanssa – ja karmeassa kushädässä? No pissaisit ja pussaisit, tietenkin!

Lue myös:

Näyttelijä Kai Vaine: "Elämässäni on riittävästi sutinaa"

Anu Sinisalo ja Antti Reini kertovat, mitä toisissaan rakastavat

Anu Sinisalo: "Liikenneonnettomuus pysäytti täysin"

Ville Virtanen: "Saattaa olla, että olen saanut hevosen tajun syntymälahjana"

Anna-Leena Härkönen: "Hyvien naisystävien kanssa voi haukkua miehiä"

Ei kiitos

★★★

Ensi-ilta 10.1.