Ranskalainen Tämän jälkeen on hienovarainen ja älykäs erodraama, jossa elämä jatkuu vastoinkäymisistä huolimatta.

Nathalie (Isabelle Huppert) on pariisilainen filosofianopettaja, jonka vapaa-aika kuluu lähinnä aviomiehen, aikuisuuden kynnyksellä olevien lasten ja huomiota kaipaavan iäkkään äidin kanssa. Eräänä päivänä käy yllättäen ilmi, että avioparin liitto on tullut tiensä päähän. Hiljalleen myös muut Nathalien elämän tukipilarit sortuvat, ja hän joutuu kohtaamaan ennalta tuntemattoman yksinäisyyden ja vapauden.

Isabelle Huppert tekee hillityn upean roolityön tuuliajolle joutuneena naisena.

Mia Hansen-Løven palkittu elokuva ei vello draamassa ja vastoinkäymisissä. Se on hienovarainen, tyyni kuvaus elämästä mullistusten keskellä, joka löytää myös kepeyttä raskaista aiheistaan.

Isabelle Huppert tekee hillityn upean roolityön tuuliajolle joutuneena naisena. Nathalie on yhtä aikaa haavoittuvainen ja vahva, tunteva ja järkevä. Samalla vivahteikkuudella myös itse elokuva sekoittaa lämpöä ja surua. Se muistuttaa, että elämä kulkee omia polkujaan, eikä vaihtoehdoksi jää kuin pysyä kyydissä.

Katso traileri:

Tämän jälkeen

****

Ensi-ilta 14.10.

Jennifer Lawrence repii itsensä vereslihalle kauhuelokuvassa Mother!.

Nainen (Jennifer Lawrence) ja mies (Javier Bardem) nauttivat hiljaiselosta syrjäisessä talossaan. Nainen remontoi ja inspiraatiota odotteleva runoilijamies, suuri taiteilija, yrittää kirjoittaa. Idylli särkyy, kun taloon saapuu kutsumattomia vieraita (Michelle Pfeiffer ja Ed Harris).

Darren Aronofsky muistetaan vuonna 2010 ilmestyneestä psykologisesta kauhuelokuvasta Black Swan, jossa Natalie Portman kitui kärsivänä ballerinana. Ohjaaja jatkaa saman lajityypin parissa uutuuselokuvassaan Mother!. Se on äärimmäisen väkivaltainen ja suorastaan groteski elokuva, jonka tunnelma on kiihkeän intensiivinen. Herkimpien katsojien kannattaa jättää leffa suosiolla väliin, sillä jotkut kohtaukset ovat suorastaan häiriintyneitä. Päähenkilö on jälleen nainen, jonka todellisuudentaju alkaa järkkyä. Jennifer Lawrence antaa kaikkensa pääosassa. Hän hyperventiloi sitä vaatineessa kohtauksessa niin voimakkaasti, että yksi hänen kylkiluistaan siirtyi paikaltaan.

Elokuva viittaa useisiin kauhuelokuvan klassikoihin, kuten Hohtoon, Inhoon ja Piinaan, mutta on silti vahvasti oma itsenäinen teoksensa. Tärkein esikuva on Roman Polanskin vuonna 1968 ilmestynyt Rosemaryn painajainen. Siinä Mia Farrow näytteli raskaana olevaa Rosemarya, joka alkoi syystäkin epäillä naapureidensa tarkoitusperiä. Mother! taas on kertomus siitä, miten naisen oma tila kaventuu parisuhteessa. Naisen rooliksi lankeaa pelkkä muusan osa. Naisesta ei ole luomaan mitään omaa. Paitsi tietysti synnyttämään lapsia, mutta hekin ovat luonnollisesti puoliksi miehen luomuksia.

Lawrence on kimpassa ohjaaja Aronofskyn kanssa. Kriitikot ovatkin jo ehtineet löytää elokuvasta omaelämäkerrallisia viittauksia. Mikäli leffa on ohjaajan näkemys parin suhteesta, kovin pitää ikää sille ei voi ennustaa.

Mother!

****

Ensi-ilta 15.9.

Ysärin musakirjo on laaja, mutta tiivistimme sen 12 tiukkaan kysymykseen vuosikymmenen kappaleista ja artisteista. Testaa tietosi!

Testaa myös, kuinka hyvin muistat 90-luvun!