Tältä Bellen kuuluisa tanssiaispuku näyttää Kaunottaren ja hirviön uudessa versiossa Emma Watsonin yllä. Kuvat: Disney Enterprises
Tältä Bellen kuuluisa tanssiaispuku näyttää Kaunottaren ja hirviön uudessa versiossa Emma Watsonin yllä. Kuvat: Disney Enterprises

Näyttelijä Emma Watsonin feminismi näkyy uudessa versiossa Disneyn suosikkielokuvasta.

Disneyn uuden Kaunotar ja hirviö -elokuvan pitkä traileri julkaistiin maanantaina. Se on katsottu vajaassa päivässä Youtubessa yli seitsemän miljoonaa kertaa, ja pätkä on saanut voittopuolisesti ihastuneen vastaanoton sosiaalisessa mediassa. Osa kommentoijista on toki niin kiintynyt ysärin piirrettyyn versioon, että jokainen pieni muutos esimerkiksi juonessa puhuttaa.

Elokuvan ensi-ilta on 17. maaliskuuta vuonna 2017.

Moviepilotin videolla verrataan uutta ja vanhaa elokuvaa rinnakkain:

Listasimme syitä, joiden vuoksi odotamme uutta Kaunotarta ja hirviötä:

1. Pääosissa nähdään loistonäyttelijöitä

Vuoden 1991 Oscar-palkittu elokuva oli animaatio ja sellaisena toki ihana. On kuitenkin kiinnostavaa nähdä, miten tarina taipuu live-versioksi.

Uuden elokuvan pääosissa näyttelevät Emma WatsonLuke EvansEwan McGregorDan StevensEmma Thompson ja Ian McKellen. McGregor, McKellen ja Thompson ovat mukana ääninäyttelijöinä, sillä he esittävät Lumiérea, Könniä ja rouva Pannua.

Luke Evans näyttelee Kaunottaren ja hirvion uudessa versiossa itsekästä kosiskelijaa Gastonia.
Luke Evans näyttelee Kaunottaren ja hirvion uudessa versiossa itsekästä kosiskelijaa Gastonia.

Näyttelijät Luke Evans, Taron Egerton ja Hugh Jackman kisasivat The Jonathan Ross Show -ohjelmassa viime keväänä siitä, kumpi on parempi Gaston. Pätkän perusteella vaikuttaa siltä, että hiljattain muun muassa Nainen junassa -trillerissä nähty Evans on loistovalinta rooliin.

2. Leffassa on feministinen ote

Ja feministinä tunnettu Emma Watson on siksi täydellinen Belle. Sosiaalisessa mediassa on tosin kritisoitu Watsonin brittiaksenttia – onhan Belle ranskalainen. Mutta on sitä tärkeämpiäkin asioita!

Klassikkopiirretyn nenä kirjassa viihtyvä Belle on älykäs ja itsevarma.

– Vuoden 1991 elokuvassa Belle oli läpimurto Disneyn sankaritarten joukossa. Mutta tietenkin paljon on tapahtunut 25 vuodessa. Halusimme varmistaa, että Belle säilyy feministisenä hahmona, joka katsoo tulevaisuuteen, elokuvan ohjaaja Bill Condon kertoo Peoplelle.

”Halusimme varmistaa, että Belle säilyy feministisenä hahmona, joka katsoo tulevaisuuteen.”

Alkuperäisessä elokuvassa Belle rakastaa lukemista. Condonin mukaan uudessa versiossa hahmo huolehtii siitä, että myös muut tytöt oppivat lukemaan. Condon kertoo, että näkee Bellessä ja Emma Watsonissa paljon samaa, sillä Watson taistelee sukupuolten tasa-arvon ja kirjallisuuden puolesta. Hiljattain tähti piilotti Lontoon ja New Yorkin metroasemilla kirjoja ihmisten löydettäväksi.

Myös Disneyn Frozen-hittielokuvaa (2013) on kiitelty vahvoista naishahmoista ja aiempaa monipuolisemmasta naiskuvasta, joten tyttöjen asiaa ajava Belle on luontevaa jatkoa sille.

3. Emma Watsonin ansiosta Belle on keksijä

Alkuperäisessä tarinassa Bellen isä Maurice on keksijä, mutta uudessa versiossa keksijä onkin Belle. Muutos on Watsonin ansiota. Näyttelijän mielestä tarina ei kirjarakkautta lukuun ottamatta oikein kertonut, miksi Belle ei kuulu joukkoon ja mitä hän tykkää tehdä.

– Siksi keksimme hänelle taustatarinan, jonka mukaan hän keksi eräänlaisen pesukoneen, jotta hän voi pyykin pesemisen sijaan käyttää aikansa lukemiseen. Joten kyllä, teimme Bellestä keksijän, Watson kertoi Entertainment Weeklyn haastattelussa hiljattain.

Bellen isää Mauricea esittää Kevin Kline.
Bellen isää Mauricea esittää Kevin Kline.

4. Uudessa versiossa on särmää

Kaunottaren ja hirviön tarina on varsin synkkä, joten trailerin tummanpuhuva tunnelma sopii siihen loistavasti. Nyt ei ällösöpöillä!

5. Elokuvan visuaalinen ilme hurmaa

Visuaalisesti näyttävästä trailerista ja elokuvasta tihkuneista kuvista käy selvästi ilmi, että yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota pukusuunnittelussa ja lavastuksessa.

6. Tärkeimmät asiat ovat paikallaan

Vaikka tarinaa on uudistettu, on siinä paljon vanhaa tuttua. Jo trailerista voi bongata monia suosikkitarinan kuuluisimpia juttuja, kuten Bellen ja hirviön tanssi, kuuluisa keltainen puku, ruusun putoavat terälehdet ja huonekaluiksi muuttuvat palvelijat.

Juttua muokattu 17.11. kello 10.15: korjattu, että Ian McKellen esittää elokuvassa Könniä, ei Kippoa.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.