Emma Lymi. Kuva: Ville Juurikkala
Emma Lymi. Kuva: Ville Juurikkala

Nämä nimet kannattaa painaa mieleen: Ella Lymi, Evelina ja Juulia ovat Suomen nousevat nuoret naisartistit.

Muusikko Ella Lymin, 18, nimi soittaa heti kelloja. Kyllä, hän on näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymin ja näyttelijä Eero Ahon tytär. Ellan ensimmäinen sinkku julkaistaan tammikuun lopulla. Se on myös helmikuussa julkaistavan Tiina Lymin esikoisohjauksen, Äkkilähtö-elokuvan tunnuskappale.

Kallion lukion abiturientti äänitti muutama vuosi sitten demoja omista kappaleistaan ja soitti ne Maija Vilkkumaalle.

– Hoidin silloin Maijan lapsia, joten soitin hänelle kappaleeni. Maija auttoi minua eteenpäin, Ella kertoo.

– Tämän tuoreen sinkun ovat tehneet Saara Törmä ja Aku Rannila. Tulevaisuudessa haluan tehdä biisini itse, mutta tämä oli hyvä sauma tehdä ensimmäinen biisi, kun se pääsi vielä elokuvaan. En ollut vielä valmis tekemään kappaletta yksin, Ella pohtii.

Ellalle musiikki tuntuu enemmän elämäntavalta kuin ammatilta.

– En voi vielä sanoa, että olisin ammattimuusikko, kun yhtään kappaletta ei ole edes julkaistu. Mutta olen tehnyt tämän eteen paljon töitä jo tässä vaiheessa.

Lukion jälkeen Ella aikoo hakea opiskelemaan musiikkia Pop & Jazz Konservatorioon tai näyttelemistä Teatterikorkeakouluun.

– Unelmani olisi, jos voisin tehdä molempia.

 


Evelina. Kuva: Eeva Kaipainen/Roots Photography
Evelina. Kuva: Eeva Kaipainen/Roots Photography

 

 

Seuraava Sanni?

Turkulainen Evelina eli Eveliina Tammenlaakso, 20, teki Mikael Gabrielin kanssa Honey-kappaleen, jota on kuunneltu muutamassa viikossa yli miljoona kertaa Spotifyssa.

– Minulla ei ole ollut ikinä mihinkään muuhun samanlaista draivia kuin musiikkiin. En ole supertaitavasta suvusta, mutta perheessäni on aina kuunneltu paljon musiikkia ja kannustettu tavoittelemaan omia kiinnostuksenkohteita, Evelina kertoo.

Tällä hetkellä Evelinan elämän täyttää musiikin tekeminen.

– 95 prosenttia kappaleistani kertoo omasta elämästäni, vaikka niissä on käytetty vähän värikynää. Vaikka teksti olisi samaistuttava, uskon, että kun sen luo itse, on tunnelataus aivan erilainen.

Evelina on laulanut tähän mennessä jo Asteen, Robinin, Cheekin ja JVG:n kappaleissa ja kilpaillut The Voice of Finlandin ensimmäisellä kaudella.

 


Juulia. Kuva: Nana Simelius

 

Tai ehkä hän

Juulian eli Juulia Vuojalan, 27, ensimmäinen sinkku Vakavaa julkaistiin lokakuussa. Sitä on kuunneltu Spotifyssa jo yli 250 000 kertaa. Albumi ilmestyy tämän vuoden aikana.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.