Elina Hirvonen. Kuva: Carl Bergman.
Elina Hirvonen. Kuva: Carl Bergman.

Miltä tuntuu äidistä, jonka lapsi on ryhtynyt tappajaksi?

Elina Hirvosen kolmas romaani on pakahduttava kuvaus perheenjäsenistä, jotka ovat ajautuneet kauas toisistaan: aikuinen tytär Afrikkaan avustustöihin, poika omaan suljettuun mieleensä ja äiti ajatuksissaan seikkailuihin, jotka jäivät kokematta, kun tuli perheen perustamisen aika.

Kun aika loppuu on taattua Hirvosta. Kauimpana kuolemasta -romaanin tavoin Afrikka tuoksuineen, valoineen ja väreineen elää sen sivuilla. Vastuun ja globaalien kysymysten esittäjänä Hirvonen on vertaansa vailla.

Tuoreimmassa romaanissa maailmaa haluaisivat parantaa niin kasvisruokaa kokkaileva ja ilmastonmuutoksesta luennoiva kohta kuusikymppinen Laura-äiti kuin hänen aikuinen lääkärityttärensä Aava. Aava auttaa ihmisiä Somaliassa mutta taitaa paeta myös omaa elämäänsä, niin paljon rikkinäistä hänessä itsessäänkin on.

Surullisia perheitä Hirvonen on kuvannut aiemminkin: hänen palkitussa esikoisromaanissaan Että hän muistaisi saman perheen poika on joutunut mielisairaalaan. Veljen mieli järkkyy myös uusimmassa romaanissa. Lähitulevaisuuteen sijoitetussa tarinassa hyvän perheen poika, Aslak, kiipeää Lasipalatsin katolle ja alkaa ampua ohikulkijoita.

Kamalia tekoja tekevän ihmisen lähimmäisen tuska puskee tarinasta ulos. Millaista on olla hirveitä tekoja tekevän ihmisen äiti tai sisko? Miten paljon vastuuta toisen ihmisen elämästä voi tai pitää ottaa?

Elina Hirvosella on harvinainen taito kertoa kamalista asioista kirkkaasti ja koskettavasti mutta imelyyteen tai kyynisyyteen sortumatta. Harva kirjailija pystyy myöskään sijoittamaan tarinaansa yhtä uskottavasti globalisoituvaan maailmaan ja tähän aikaan kuin hän. Tarina on samaan aikaan viisas, koskettava ja pelottava: niin totta tämä kaikki voisi olla.

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu

(WSOY)

Lue kaikki Me Naisten kirja-arviot täältä.

Lue myös:

KK: Kirjailija Elina Hirvonen: ”Viiltelystä tuli oudolla tavalla hyvä olo”

Elina Hirvoselta uusi romaani: ”Kun uutisoidaan koulusurmaajista, mietin ensimmäsenä vanhempia”

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.