Paperi T:n esikoisteos vietiin nopeasti kaupoista. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Marttila
Paperi T:n esikoisteos vietiin nopeasti kaupoista. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Marttila

Supersuositun räppärin runokirja myytiin hetkessä loppuun. Teos synnytti saman tien myös nettivillityksen #teeomapapruruno.

Paperi T:n eli Henri Pulkkisen, 30, hypetetyn esikoiskirjan runoissa on paljon tuttua räppärin musiikista: On raastavaa rakkautta, seksiä ja eksiä. Taidelukioajoista muistuttava yliannostus kulttuuriviittauksia. Kuittailua, eksistentialistinen kriisi ja synkkä pohjavire.

Teksti tuntuu vahvasti itseironiselta ja usein mahtavan piikikkäältä, mutta häivähdyksinä aidosti herkältä.

Välillä on vaikea päättää, tuntuvatko runot tekotaiteellisilta tai nokkelilta. Esimerkiksi tyhjä aukeama, jolla lukee ”tyhjä aukeama” menee ensimmäisen puolelle. Paikoin absurdit, hauskat ja samastuttavatkin runot tempaavat silti mukaansa – ainakin 80-luvun lopulla syntyneen, joka viihtyy enimmäkseen Helsingin Kalliossa.

Runoissa vilisevät tykkäysten kyttäys, maybe attending ja nigerialaiskirjeet.

Runoissa vilisevät tykkäysten kyttäys, maybe attending, nigerialaiskirjeet ja hautajaisissa Google-hakuja ääneen lukevat tyttöystävät. Somen ja netin kritiikki on paikoin osuvaa, mutta korostuu kirjassa väsyttävänkin paljon.

Paperi T on kertonut, että teos kritisoi machomieskuvaa, mihin nimikin post-alfa viittaa.

– Tossa on se ajatus, että oltaisko me jo päästy yli alfamiehestä ja mitä sen jälkeen? hän sanoo Nyt-liitteen haastattelussa.

Sukupuoliroolien pureskelun ohella räppäri vaikuttaa potevan pientä ikäkriisiä (”30 ja reppu selässä hyi vittu”). Tuntuu myös siltä, että hän kipuilee menestyksensä ja imagonsa kanssa.

”Älykköräppäri jäi mensan tuulikaapissa jumiin”

”Nykyään levy-yhtiön setä muistaa nimeni / nauraa vitseilleni / ja koskettaa minua olkapäästään kätellessään / mistä minä tiedän miten runoja pitäisi kirjoittaa”, alkaa eräs runo.

”Älykköräppäri jäi mensan tuulikaapissa jumiin”, Paperi T kirjoittaa toisessa.

Mustasivuinen, minimalistinen kirja on myös kaunis esine, kuten tyylistään tunnetun räppärin imagoon kuuluu.

Kun runous sai Twitterin sekaisin

Kirja myytiin loppuun ennätysvauhdilla, vaikka 2 500 kappaleen painos oli runokirjalle poikkeuksellisen suuri. Toinen painos on tulossa, mutta aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Esikoisteos on saanut aikaan myös hupaisan somevillityksen, jossa ihmiset jakavat itse tekemiään runoja Twitterissä hashtagilla #teeomapapruruno. Rakkaudella ja vähemmän rakkaudella piruillen. Kuten Paperi T:n runot, ne pursuavat seksiä, ihmissuhteita, alkoholia, nettiaikaa ja kulttuuriviittauksia.

Twitterissä jaettiin myös viihdyttävä idea ajanvietteeksi:

Oli runoista mitä mieltä tahansa, se on varma, ettei runous ole aikoihin puhuttanut yhtä paljon kuin nyt.

Katso myös kirjan traileri, jolla Paperi T poraa ja itkee metsässä (mitäs muutakaan):

Paperi T: post-alfa

(Kosmos)

Vierailija

Eksiä, seksiä ja somekuittailua – räppäri Paperi T kipuilee hehkutetussa esikoiskirjassaan

Vaikka ylen uskonnollinen en olekaan silti rukoilen rottien päätyvän hautaan a s a p mutta tiedän että pirua ei tapa mikään hyvät lähtevät nuorena niin ikään tuhoa ja sairautta kylvää kaatopaikkarotta on tauti likaisen elukan niin tarttuva jotta harva rotan mädälle vastustuskykyä kantaa ja se asia gs psykopaattirotalle paljon iloa antaa Sadisti , hän saa aikaan paljon pahaa, jos ei muuta ole elämässä saavuttanutkaan, ei onnea ei oppia ei rahaa häntä kiinnosta ei mikään muu mielensä...
Lue kommentti

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***