Eddie Redmayne ja Felicity Jones Los Angelesin ensi-illassa. Kuva: UPI Media
Eddie Redmayne ja Felicity Jones Los Angelesin ensi-illassa. Kuva: UPI Media

Lopputulos on kuitenkin niin hieno, että Eddie Redmayne ja muu Hawkingin elämäkertaleffan väki taitaa sunnuntaina kahmia kaikki Golden Globe -palkinnot.

Alkuvuoden filmigaaloista povataan brittiläisten juhlaa. Sunnuntaina jaettavat Golden Globet eli Kultaiset maapallot ovat vähän kuin Oscareiden esivaalit, ja niissä katseet kohdistuvat tiedemies Stephen Hawkingin ja tämän ensimmäisen vaimon Janen elämästä kertovaan elokuvaan Kaiken teoria.

Englantilainen näyttelijä ja malli Eddie Redmayne, 33, hinkui pääosaan ja pommitti ohjaaja James Marshia saadakseen haastavan roolin.

– Kun jokin rooli oikein alkaa houkuttaa, sitä pistää peliin kaiken itsevarmuutensa ja yrittää vakuuttaa ohjaajan, että juuri minä tiedän, kuinka homma kuuluisi näytellä. Palavereissa olin supervakuuttava, vaikka tosi asiassa Hawkingin näytteleminen oli sairaan pelottavaa. Kun sitten kuulin saaneeni roolin, iski kauhu: miten hitossa selviän? Eddie kertoi Me Naisille joulukuun alussa.

Eddie teki napakymppisuorituksen ja on osassaan tyrmäävän vakuuttava. Ihme on, jos ei heppua huomioida palkinnoilla ja prenikoilla. Golden Globeissa Kaiken teoria on ehdolla parhaaksi elokuvaksi, Eddie parhaaksi miesnäyttelijäksi ja Janea näyttelevä Felicity Jones parhaan naisnäyttelijän palkinnolle.

Muita brittiehdokkaita ovat miespääosien Benedict Cumberbatch ja David Oyelowo sekä Rosamund Pike naispääosien ja Keira Knightley naissivuosien sarjoissa. Komedia- ja musikaaliosistaan ehdolle pääsivät Ralph Fiennes, Emily Blunt sekä Helen Mirren.

Eddie Redmayne harjoitteli rooliaan kuukausia. Hän haastatteli Hawkingin tapaan muita ALS-oireyhtymään sairastuneita ja treenasi vartalonsa hallintaa ammattitanssijan kanssa kaksi kuukautta.

– Sellaisen rajoittuneisuuden esittäminen oli fyysisesti todella raskasta.

Juuri ennen kuvausten alkua hän tapasi myös itse Stephen Hawkingin.

– Se oli roolin kannalta kultaakin arvokkaampi kohtaaminen, tärkeämpää kuin mikään muu treeni. Tiesin hänet älyköksi ja neroksi, mutta hän paljastui myös todelliseksi huumoriveikoksi, jolla on koko ajan pilke silmäkulmassaan, Eddie kertoi.

Kaiken teoria tulee elokuvateattereihin Suomessa 6.2. Stephen Hawkingin elämäkerta Minun lyhyt historiani julkaistaan suomeksi 20.1.

Muistatko viime vuoden gaalasta:

Tämän takia rakastamme häntä – hauskimmat Jennifer Lawrence -hetket

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.