Eddie Redmayne ja Felicity Jones Los Angelesin ensi-illassa. Kuva: UPI Media
Eddie Redmayne ja Felicity Jones Los Angelesin ensi-illassa. Kuva: UPI Media

Lopputulos on kuitenkin niin hieno, että Eddie Redmayne ja muu Hawkingin elämäkertaleffan väki taitaa sunnuntaina kahmia kaikki Golden Globe -palkinnot.

Alkuvuoden filmigaaloista povataan brittiläisten juhlaa. Sunnuntaina jaettavat Golden Globet eli Kultaiset maapallot ovat vähän kuin Oscareiden esivaalit, ja niissä katseet kohdistuvat tiedemies Stephen Hawkingin ja tämän ensimmäisen vaimon Janen elämästä kertovaan elokuvaan Kaiken teoria.

Englantilainen näyttelijä ja malli Eddie Redmayne, 33, hinkui pääosaan ja pommitti ohjaaja James Marshia saadakseen haastavan roolin.

– Kun jokin rooli oikein alkaa houkuttaa, sitä pistää peliin kaiken itsevarmuutensa ja yrittää vakuuttaa ohjaajan, että juuri minä tiedän, kuinka homma kuuluisi näytellä. Palavereissa olin supervakuuttava, vaikka tosi asiassa Hawkingin näytteleminen oli sairaan pelottavaa. Kun sitten kuulin saaneeni roolin, iski kauhu: miten hitossa selviän? Eddie kertoi Me Naisille joulukuun alussa.

Eddie teki napakymppisuorituksen ja on osassaan tyrmäävän vakuuttava. Ihme on, jos ei heppua huomioida palkinnoilla ja prenikoilla. Golden Globeissa Kaiken teoria on ehdolla parhaaksi elokuvaksi, Eddie parhaaksi miesnäyttelijäksi ja Janea näyttelevä Felicity Jones parhaan naisnäyttelijän palkinnolle.

Muita brittiehdokkaita ovat miespääosien Benedict Cumberbatch ja David Oyelowo sekä Rosamund Pike naispääosien ja Keira Knightley naissivuosien sarjoissa. Komedia- ja musikaaliosistaan ehdolle pääsivät Ralph Fiennes, Emily Blunt sekä Helen Mirren.

Eddie Redmayne harjoitteli rooliaan kuukausia. Hän haastatteli Hawkingin tapaan muita ALS-oireyhtymään sairastuneita ja treenasi vartalonsa hallintaa ammattitanssijan kanssa kaksi kuukautta.

– Sellaisen rajoittuneisuuden esittäminen oli fyysisesti todella raskasta.

Juuri ennen kuvausten alkua hän tapasi myös itse Stephen Hawkingin.

– Se oli roolin kannalta kultaakin arvokkaampi kohtaaminen, tärkeämpää kuin mikään muu treeni. Tiesin hänet älyköksi ja neroksi, mutta hän paljastui myös todelliseksi huumoriveikoksi, jolla on koko ajan pilke silmäkulmassaan, Eddie kertoi.

Kaiken teoria tulee elokuvateattereihin Suomessa 6.2. Stephen Hawkingin elämäkerta Minun lyhyt historiani julkaistaan suomeksi 20.1.

Muistatko viime vuoden gaalasta:

Tämän takia rakastamme häntä – hauskimmat Jennifer Lawrence -hetket

Vaikka BlaKkKlansman-elokuva sijoittuu 1970-luvulle, siitä löytyy selkeitä viittauksia Donald Trumpiin.

Usko tai älä, mutta tämä tarina on tosi. Afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth (s. 1953) onnistui vuonna 1979 soluttautumaan Ku Klux Klaniin ja jopa pääsemään klaanin jäseneksi. Hän piti yhteyttä klaanilaisiin puhelimitse, ja valkoinen poliisi esiintyi hänenä klaanin tapaamisissa.

Ohjaaja Spike Lee tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvistaan, jotka käsittelevät usein afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rasismia, kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989) ja Malcolm X (1992). Lee oli juuri oikea ohjaaja filmatisoimaan Stallworthin uskomattomat muistelmat. Tuloksena on rohkea ja räväkkä BlacKkKlansman.

Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen.

Lee sortuu välillä helmasyntiinsä eli opettamaan kansankynttilän elkein katsojille afroamerikkalaisten historiaa lynkkauksista Martin Luther Kingin murhaan. Karttakepin heilutuksen antaa kuitenkin anteeksi, sillä amerikkalaisissa koulukirjoissa afroamerikkalaisten historia jää vieläkin enimmäkseen marginaaleihin.

Vakavista teemoistaan huolimatta elokuvan sävy on enimmäkseen kevyt ja viihdyttävä niin kuin rikoskomedian lajityyppiin kuuluukin. Katsoja saa nauraa erityisesti tahattoman koomisesti käyttäytyvien klaanilaisten kustannuksella.

Elokuva on järkyttävällä tavalla ajankohtainen.

Pääosissa nähdään John David Washington Ron Stallworthina ja Adam Driver hänen alter egonaan, poliisi Flip Zimmermanina, jonka on peitetehtävässä kätkettävä juutalaisuutensa. Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen. Pääkkönen hoitaa roolinsa liipasinherkkänä klaanin jäsenenä kunnialla.

Vaikka elokuva sijoittuu 1970-luvulle, se on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Leffassa on kohtaus, jossa KKK:n johtaja David Duke pitää palopuhetta. Ei ole sattumaa, että hän päättää puheensa Donald Trumpilta lainattuun fraasiin ”Make America Great Again”. Lee lopettaa elokuvansa uutispätkiin Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ja Trumpin puheesta, jossa hän ei tuominnut rasisteja teoistaan.

BlacKkKlansman

ENSI-ILTA 10.8. Arvio: ****

Marvel's Cloak & Dagger -sarjan pääosissa nähdään kaksi tuoretta näyttelijäkasvoa.

IS TV-LEHTI: 20-vuotias Olivia Holt näyttelee Marvel-sarjakuvaan perustuvassa Cloak & Dagger -sarjassa supersankaria. Hänen roolihahmonsa Dagger (Tikari) eli Tandy Bowen putsaa voimillaan katuja huumeista. Hänen vastaparinsa, Aubrey Josephin näyttelemä Cloak (Viitta) eli Tyrone Johnson toimii pimeyden voimien kanssa.

Sarjaan mahtuu monia näyttäviä taistelukohtauksia. Näyttelijät joutuivat tekemään useita huimia stunt-temppuja. 

– Monen kuvauspäivän jälkeen olimme naarmuilla ja mustelmilla, iloisen puhelias Holt kertoi Monte Carlon tv-festivaalilla.

– Tarvitsimme usein hierontaa, hiljaisempi Aubrey Joseph lisää.

”Olimme naarmuilla ja mustelmilla.”

Olivia Holtilla on voimistelijatausta, ja hän kertoo sen auttaneen monesti kuvauksissa. Holt muistelee kohtausta, jossa hän pakenee vihollista. Juostessaan kovaa vauhtia hän kompastui, ja teki eteenpäinvoltin.

– En todella tiedä, miten se tapahtui, mutta se on yksi elämäni mielettömimmistä hetkistä!

Salamyhkäinen projekti

Marvel-yhtiö on tunnettu erittäin salailevasta tavastaan toimia: uusia elokuvia, sarjoja tai niiden näyttelijöitä ei haluta julkisuuteen ennen aikojaan. Sen saivat kokea myös nykyiset päätähdet. Kun heidät kutsuttiin koelukemiseen, he luulivat pyrkivänsä rooliin, joka kestää vain kaksi kohtausta.

– Kun luimme yhdessä Aubreyn kanssa, se oli maaginen hetki. Kemia oli heti käsin kosketeltavaa, Holt muisteli.

Erilaisia supersankarisarjoja riittää. Näyttelijät kuitenkin vakuuttavat, että Cloak & Dagger erottuu edukseen.

– Tässä tarinassa valkoinen nainen ja afroamerikkalainen mies haluavat luoda todellisen yhteyden ja toimia yhdessä. Se on jotakin erityistä, Aubrey Joseph sanoo.

”Kemia oli heti käsin kosketeltavaa.”

Nuorille näyttelijöille pääosa suuren mittakaavan sarjassa on elämää mullistava asia. Monte Carlon tv-festivaalin aikaan kesäkuussa ensimmäiset jaksot olivat vasta juuri tulleet nähtäville, ja kumpikin näyttelijä oli selvästi hämmentynyt mutta iloinen saamastaan huomiosta. 

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Mutta emme vielä ihan käsitä tätä kaikkea, vaan se tuntuu surrealistiselta. Elämämme ei ole välttämättä muuttunut lopulta kovin paljon, Holt pohtii.

– Minun elämäni on muuttunut, koska lopetin teatterikoulun kesken tämän sarjan takia, Joseph naurahtaa.

– Haluamme, että sarja paitsi viihdyttää katsojia myös antaa jotakin enemmän. Siinä on paljon erilaisia tasoja ja teemoja, Holt sanoo.

Tuttuja Suomesta

Disney-sarjoista uransa jo nuorena aloittanut Holt on myös laulaja. Hänen kanssaan samalla kiertueella Yhdysvalloissa oli mukana suomalainen poppari Isac Elliot.

Olivia Holt ilahtuu, kun häneltä kysyy Isac Elliotista.

– Voi luoja, hän on niin lahjakas! Yhteinen kiertue oli ihana, ja hän on todella mahtava tyyppi. En ole nähnyt häntä kiertueen jälkeen, mutta toivon, että hänellä menee hyvin. Nautin todella hänen seurastaan.

Marvel's Cloak & Dagger, HBO Nordic