Tuhkimo-elokuvan pääosia esittävät näyttelijät Lily James ja Richard Madden. Kuva: Reuters
Tuhkimo-elokuvan pääosia esittävät näyttelijät Lily James ja Richard Madden. Kuva: Reuters

Tuhkimo-elokuvan tekijät väittävät, että epänormaalin kapea uuma on saatu aikaan ilman kuvankäsittelyä. Uutuusleffan pääroolissa nähdään Downton Abbey -sarjan näyttelijä.

Digitaalinen kuvankäsittely kuohuttaa jälleen, ja tällä kertaa syynä on Disney-prinsessa Tuhkimon liian kapea vyötärö.

Moni on älähtänyt nähtyään Cinderella – Tuhkimon tarina -elokuvan mainosjulisteet, joissa pääsosan esittäjän Lily Jamesin vyötärö näyttää hoikkaakin hoikemmalta. Nainen tunnetaan Downton Abbey -sarjan Rosena. Nettikommentoijat ovat sitä mieltä, että epänormaalin kapea uuma ei voi olla muun kuin kuvankäsittelyn aikaansaannosta. Väitettä tukee se, että punaisella matolla otetuissa valokuvissa näyttelijän vartalo on sopusuhtaisempi.

Moni on huolissaan siksi, että Disney-sadun kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret tytöt, joilla on ulkonäköpaineita muutenkin ihan tarpeeksi.

Daily Mailin mukaan ohjaaja Sir Kenneth Branagh kiistää kuvankäsittelyn. Myös näyttelijä Lily James on kertonut, että vyötärö saatiin kapeammaksi korsetilla. Korsettiekspertit ovat kuitenkin sitä mieltä, että korsettia pitäisi käyttää vuosia, jotta vyötäröstä saisi yhtä kapean.

Supermalli Cindy Crawford, 48, sai vastikään hehkutusta, kun entisestä huippumallista levisi käsittelemättömiä bikinikuvia. Marie Claire -lehteen otettu valokuva vuoti julki ennen aikojaan, ja kuvankäsittelemättömänä poseeraava Cindy keräsi pelkästään ylistystä. Viime vuoden lopulla myös näyttelijä Keira Knightley paljasti rintansa vastalauseeksi photoshoppaukselle. Hän riisui julkisesti sillä ehdolla, että hänen rintojaan ei käsitellä tietokoneella esimerkiksi isommiksi.

– Naisten vartalosta on tullut taistelukenttä, ja valokuvausta voi osin syyttää siitä. Ympäristömme on nykyään niin kuvakyllästetty, että on yhä vaikeampaa nähdä vartaloiden monimuotoisuutta, Keira perusteli päätöstään.

Tuorein kuvakohu syntyi, kun meikkifirman käsittelemättömät mainoskuvat laulajatähti Beyoncésta vuosivat nettiin. Niissä tähden kasvojen iho näyttää näppyläisemmältä kuin silokuvissa, joita hänestä on tavattu nähdä. Myös näitä vuotokuvia tervehdettiin ilolla ja kiitettiin niiden helpottavan naisten ulkonäköpaineita.

Toisaalta monien kommentoijien mukaan näppyläkuvilla haluttiin vain ivata supertähteä. Heidän mielestään kaikilla naisilla on oikeus yrittää näyttää julkisissa kuvissa niin hyvältä kuin mahdollista.

Lue myös:

48-vuotias huippumalli paljasti muhkuransa – poseeraa alusvaatteissa ilman kuvankäsittelyä

Mikään tai kukaan ei ole sitä miltä näyttää – näin elokuvia käsitellään

Rinnat paljaana poseeraava Keira Knightley taistelee kuvankäsittelyä vastaan

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.