Omissa oloissaan viihtyvä Donna Tartt julkaisi nautittavan, gin tonicin tuoksuisen romaanin.

Donna Tarttin Tikli on vuoden odotetuimpia käännös­romaaneja. 800-sivuinen järkäle on verkkainen tarina pojasta, joka kasvaa New Yorkissa antiikin, taiteen ja dekadenttien paheiden keskellä.

Romaanin nimi viittaa Carel Fabritiuksen pikkulintua esittävään maalaukseen. 12-vuotias Theo on museossa äitinsä kanssa, kun terroristit räjäyttävät rakennuksen. Äidistä ja menneestä elämästä jää muistoksi vain lintumaalaus, jonka Theo varastaa ja pitää aarteenaan vuosien halki.

Tarttin teoksissa loistaa salaperäinen menneen maailman valo, ja samanlainen hehku ympäröi­ kirjailijaakin. 50-vuotias Tartt julkaisee harvakseltaan, pitäytyy omissa oloissaan ja vaikenee yksi­tyiselämästään.­ Kirjailijan olemuskin on kuin elegantimmasta maailmasta. Pikkuruinen kaunotar esiintyy usein hienoissa miesten puvuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tartt tunnetaan parhaiten esikoisromaanistaan Jumalat juhlivat öisin. Murhamysteeri hurmasi lukijoita 90-luvulla ja sai kulttiklassikon aseman. Seuraava romaani Pieni ystävä oli pettymys – tarinalla oli hetkensä, mutta se oli laahaava ja sekava. Tikli sen sijaan on nautittava lukukokemus, vaikka siinä ei olekaan esikoisromaanin intensiteettiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Theon tarina on koskettava, mutta pohjimmiltaan Tartt taitaa rakastaa eniten esineitä. Intoutuneimmillaan­ hän on kertoessaan antiikkihuone­kaluista, taideteoksista ja päihteiden käytöstä. Tikliä lukiessaan melkein tuntee vanhan puun, maalin ja gin tonicin tuoksun.

Donna Tartt: Tikli.

Suom. Hilkka Pekkanen, WSOY

★★★★

Sisältö jatkuu mainoksen alla