Ohjaaja Dome Karukoski ja pääosanäyttelijä Antti Litja. Dome on yksi sukupolvensa arvostetuimmista ja menestyneimmistä elokuvaohjaajista.
Ohjaaja Dome Karukoski ja pääosanäyttelijä Antti Litja. Dome on yksi sukupolvensa arvostetuimmista ja menestyneimmistä elokuvaohjaajista.

Ohjaaja Dome Karukoski on helpottunut ja iloinen, että 80-vuotias päähenkilö voi koskettaa ihmisiä.

Dome Karukosken Mielensäpahoittaja-elokuva sai viikonlopun aikana lähes 30 000 katsojaa. Elokuva oli juuri mukana myös Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla, Contemporary World Cinema -sarjassa.

– Kyllä en mieltäni pahoittanut tästä. Tällaisen hienon ensi-iltaviikonlopputuloksen ja Toronton festivaalien yleisö- ja kriitikkomenestyksen jälkeen on todella helpottunut olo. Elokuvantekijälle on upea kokemus erityisesti se, että 80-vuotias päähenkilö voi koskettaa ihmisiä sekä kotimaassa että Kanadassa, Karukoski sanoo.

Viime perjantaina ensi-iltansa saanut elokuva perustuu Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjoihin. Leffa kertoo humoristisen ja koskettavan tarinana sukupolvien välisestä kuilusta ja rakkaudesta, luopumisesta ja uuden löytämisestä. Elokuvassa näyttelevät Antti Litja, Mari Perankoski, Iikka Forss ja Petra Frey.

Me Naisten elokuvakriitikko antoi Mielensäpahoittajalle neljä tähteä. Lue arvio täältä.

Lue myös:

Mari Perankoski ja Jouni Hynynen Mielensäpahoittaja enskarissa: "Perheriita puhkeaa keskiyöllä"

Ohjaaja Dome Karukoski sai pojan

Dome Karukoski sai kansainvälistä tunnustusta

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****