Tim Burton pistää kulttisarjan uusiksi yltäkylläisessä fantasiakomediassaan.

Mikäpä olisi parempi innoittaja kummituskartanoita ja kuolonkalpeutta rakastavalle ohjaaja Tim Burtonille kuin 60-luvun goottisaippua Dark Shadows. Lisätään Burtonin muusa Johnny Depp herrasmiesvampyyrin rooliin ja puristetaan viisivuotisen kulttiklassikon tarina kahteen tuntiin. Tuloksena on elokuva, jossa on vähän liikaa kaikkea – aina  hippivitseistä ihmissusiin.

Barnabas Collins (Depp) on sukunsa tehdasimperiumin huipulla 1700-luvun Mainessa, kunnes mustasukkainen Anqelique-noita kiroaa lemmittynsä vampyyriksi ja hoitaa tämän ruumisarkkuun pariksi vuosisadaksi. Vuonna 1972 työmiehet kaivavat arkun esiin, ja Barnabas palaa kartanoonsa palauttamaan Collinsin suvun loistokkuuden.

Jos alkuperäinen saippuasarja on kuuluisa amatöörimäisyydestään, Burtonin tulkinnassa kaikki on viimeisen päälle hiottua. Eva Green on loistava julmurinoitana, samoin Michelle Pfeiffer Collinsien ylpeänä matriarkkana. Burtonilta totuttuun tapaan myös elokuvan visuaalinen jälki on upeaa.

Kääntöpuolena on yllätyksettömyys: Dark Shadows toistaa tunnontarkasti goottisatujen kliseet. Värikäs henkilögalleria ja huumori kuitenkin puhaltavat tuttuihin tarinoihin hengen. Etenkin Barnabas on hulvaton hahmo 1700-luvulle jumahtaneena, diskojen vuosikymmentä ihmettelevänä verenimijänä.

Elokuva saattaa karkottaa sekä synkempään Burtoniin että alkuperäissarjan camp-henkeen ihastuneita. Jos tyylinmuutos ei haittaa, Dark Shadows onnistuu kaikessa liiallisuudessaan olemaan äärimmäisen viihdyttävä.
 

Dark Shadows
Ensi-ilta 11.5.
Tähdet: ****

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.