Gardner Lodge (Matt Damon) ajautuu tahtomattaan yhä syvemmälle petoksen ja väkivallan tielle. Kuva: Filmikamari
Gardner Lodge (Matt Damon) ajautuu tahtomattaan yhä syvemmälle petoksen ja väkivallan tielle. Kuva: Filmikamari

Matt Damon ja Julianne Moore tähdittävät 1950-luvulle sijoittuvaa mainiota rikoskomediaa.

Eletään vuotta 1959. Lodgejen perhe (Gardner-isänä Matt Damon ja Rose-äitinä Julianne Moore)  asuu Suburbiconin idyllisessä nukkumalähiössä, jossa elämä on täydellistä. Asukkaat havahtuvat henkisestä horroksestaan, kun naapurustoon muuttaa afroamerikkalainen Mayersin perhe (äitinä Karimah Westbrook).

Nimbyilijät ovat tietysti rasisteja, mutta puolustavat asenteellisuuttaan sillä, että asuntojen arvo voi laskea uusien naapurien vuoksi. Ensin laaditaan adressi Mayersien häätämiseksi, sitten tontin ympärille rakennetaan aita ja lopulta perhettä aletaan häiritä yhä sadistisemmilla keinoilla.

Lodget eivät ehdi osallistua rasistisiin rituaaleihin. Heidän elämä heittää eräänä yönä häränpyllyä, kun rikolliskaksikko murtautuu heidän kotiinsa ja tappaa Rosen. Onneksi Rosen kaksoissisko Margaret (Julianne Moore) rientää apuun.

Rikoskomedia Suburbiconin ovat tehneet sellaiset nimet, että elokuvalta on lupa odottaa paljon. Elokuvan on ohjannut George Clooney, joka on ohjaajana aivan yhtä taitava kuin näyttelijänä, kuten esimerkiksi elokuvat Good Night, And Good Luck ja Salaisen agentin tunnustukset osoittavat.

Käsikirjoituksen ovat laatineet hillittömistä rikoskomedioistaan muistettava veljekset Joel ja Ethan Coen. Katsojan ei tarvitse pettyä tälläkään kertaa, sillä Suburbicon on paitsi herkullinen satiiri 1950-luvun Amerikasta myös viisto komedia ehtaan Coenin veljesten tyyliin. Resepti on tuttu Fargosta: tollot rikolliset, jotka kuvittelevat tekevänsä täydellisen murhan, suuri huijaus, joka menee metsään, ja myötähäpeää ja naurunpurskahduksia aiheuttavaa sähläämistä. Ajankuva on kuin Mad Menistä

Suburbicon  ***