Gardner Lodge (Matt Damon) ajautuu tahtomattaan yhä syvemmälle petoksen ja väkivallan tielle. Kuva: Filmikamari
Gardner Lodge (Matt Damon) ajautuu tahtomattaan yhä syvemmälle petoksen ja väkivallan tielle. Kuva: Filmikamari

Matt Damon ja Julianne Moore tähdittävät 1950-luvulle sijoittuvaa mainiota rikoskomediaa.

Eletään vuotta 1959. Lodgejen perhe (Gardner-isänä Matt Damon ja Rose-äitinä Julianne Moore)  asuu Suburbiconin idyllisessä nukkumalähiössä, jossa elämä on täydellistä. Asukkaat havahtuvat henkisestä horroksestaan, kun naapurustoon muuttaa afroamerikkalainen Mayersin perhe (äitinä Karimah Westbrook).

Nimbyilijät ovat tietysti rasisteja, mutta puolustavat asenteellisuuttaan sillä, että asuntojen arvo voi laskea uusien naapurien vuoksi. Ensin laaditaan adressi Mayersien häätämiseksi, sitten tontin ympärille rakennetaan aita ja lopulta perhettä aletaan häiritä yhä sadistisemmilla keinoilla.

Lodget eivät ehdi osallistua rasistisiin rituaaleihin. Heidän elämä heittää eräänä yönä häränpyllyä, kun rikolliskaksikko murtautuu heidän kotiinsa ja tappaa Rosen. Onneksi Rosen kaksoissisko Margaret (Julianne Moore) rientää apuun.

Rikoskomedia Suburbiconin ovat tehneet sellaiset nimet, että elokuvalta on lupa odottaa paljon. Elokuvan on ohjannut George Clooney, joka on ohjaajana aivan yhtä taitava kuin näyttelijänä, kuten esimerkiksi elokuvat Good Night, And Good Luck ja Salaisen agentin tunnustukset osoittavat.

Käsikirjoituksen ovat laatineet hillittömistä rikoskomedioistaan muistettava veljekset Joel ja Ethan Coen. Katsojan ei tarvitse pettyä tälläkään kertaa, sillä Suburbicon on paitsi herkullinen satiiri 1950-luvun Amerikasta myös viisto komedia ehtaan Coenin veljesten tyyliin. Resepti on tuttu Fargosta: tollot rikolliset, jotka kuvittelevat tekevänsä täydellisen murhan, suuri huijaus, joka menee metsään, ja myötähäpeää ja naurunpurskahduksia aiheuttavaa sähläämistä. Ajankuva on kuin Mad Menistä

Suburbicon  ***

 

Viimein! Downton Abbey -faneja hemmotellaan sarjaan perustuvalla elokuvalla.

Downton Abbey -sarjaan pohjautuvasta elokuvasta on kohkattu suosikkisarjan päättymisestä asti, ja jo vuosi sitten elokuvasta puhuttiin täytenä totena.

Tänään myös tuotantoyhtiö on vahvistanut, että elokuvan kuvaukset todella alkavat tänä kesänä. Downton Abbeyn sosiaalisen median kanavissa julkaistiin tänään kutsu palata takaisin Downton Abbeyn maalaiskartanoon – elokuvateattereissa.

Deadline-sivusto uutisoi, että sarjan alkuperäiset näyttelijät, muun muassa Maggie Smith, Michelle Dockery ja Hugh Bonneville, ovat mukana elokuvassa. Käsikirjoituksen on tehnyt sarjan luoja Julian Fellowes. Elokuvan ohjaa sarjan pilottijakson ohjannut Brian Percival.

Elokuvan tarina ja julkaisupäivä ovat vielä toistaiseksi arvoituksia.

Nyt on tarjolla tuhti annos The Rockin kesäistä kasaritoimintaa kiinalaisittain.

Aina niin poikamaisesti innostuvan Dwayne ”The Rock” Johnsonin tähdittämä Skyscraper on täysiverinen kasarileffa niin hyvässä kuin pahassakin. Näin vanhentuneita ja suoraan sanottuna hölmöjä elokuvia ei oikeastaan edes enää tehdä Hollywoodissa, vaan nytkin suurimman osuuden tuotannosta on pulittanut kiinalaisstudio Legendary Entertainment, jonka taas omistaa Kiinan elokuvasalit omistava Wanda. Täten Skyscraper tapahtuu pääosin Hongkongissa, futuristisessa tietokoneella luodussa 220-kerroksissa pilvenpiirtäjässä.

Kiinalaisuus näkyy myös roolituksessa. Mukana ovat kiinalainen teknomiljardööri (Chin Han), hongkongilaiset poliisit sekä kiinalainen mafia ja sen päähahmo, nuori ja tappava kaunotar Xia (Hannah Quinlivan). Pahiksina nähdään lähinnä valkoisia näyttelijöitä, joiden pomona toimii tanskalainen, brittiaksentilla mumiseva Roland Møller. Liekö tässä pieni knoppi kolonialismille, sillä Hongkong oli Britannian hallinnassa vuoteen 1997 saakka?

The Rockille ei ole kirjoitettu edes huonoja one-linereita. Rohkeasti vain huumoria peliin, niin osaset loksahtaisivat paremmin kohdilleen.

The Rock on entinen sotilas Will Sawyer, joka on palkattu suorittamaan turvatarkastus uuteen jättipilvenpiirtäjään, jotta se voidaan avata tuleville asukkaille. Sawyerin perheen jäsenet ovat sattumoisin ensimmäiset asukkaat talossa. Pian kaikki menee tietenkin pieleen, kun pahikset sytyttävät pilvenpiirtäjän tuleen. The Rockin täytyy pelastaa vaimonsa Sarah (pitkästä aikaa isommassa roolissa nähtävä Neve Campbell) sekä kaksi lastaan konnilta ja uhkaavasti leviävältä tulipalolta. On myös hieno nähdä, että Campbellille on keksitty aktiivista tekemistä, eikä hän ole vain hädänalainen neito.

Skyscraper on kuin yhdistäisi ensimmäisen Die Hardin katastrofiklassikko Liekehtivään torniin, joiden joukkoon heitetään bonukseksi kohtauksia lähivuosien toimintahiteistä. Lopputulokseksi saadaan tavanomainen, mutta hyvin tehty ja melko viihdyttäväkin rymistely. Onneksi The Rockin järkälemäinen karisma jaksaa kannatella typeriä ja ennalta-arvattavia juonenkäänteitä ryöstöviljelevä elokuva räjähtävään loppuunsa saakka.

Pahimmat risut Skyscraper saa liiallisesta vakavamielisyydestään. Kasaritoimintaleffat olivat hauskoja. Nyt The Rockille ei ole kirjoitettu edes huonoja one-linereita. Rohkeasti vain huumoria peliin, niin osaset loksahtaisivat paremmin kohdilleen.

Skyscraper ***