Audrey Tautou ja Benoît Poelvoorde loistavat Coco avant Chanel -elokuvan päärooleissa.
Audrey Tautou ja Benoît Poelvoorde loistavat Coco avant Chanel -elokuvan päärooleissa.

Coco avant Chanel on jo toinen filmatisointi muotisuunnittelijasta tänä syksynä.

Elokuvan Coco Chanel ja Igor Stravinsky jälkeen Suomen kankaille saadaan jo syksyn toinen Coco-filmatisointi. Coco Avant Chanel kertoo, miten orpotyttö Gabriellesta tuli koko maailman tuntema muotisuunnittelija.

Se onkin kiehtova tarina: Cocon ensimmäiset asut eivät synny intohimosta vaatesuunnitteluun vaan hänen epätoivoisesta yrityksestään löytää oma paikkansa yläluokkaisessa maailmassa, jonne hänellä ei syntyperänsä vuoksi olisi asiaa.

Elokuvaa voi katsoa historiallisena ajankuvana, elämäkertana tai suurena rakkaustarinana: ohjaaja Anne Fontaine ja Cocoksi eläytyvä karismaattinen Audrey ”Amélie” Tautou onnistuvat kaikilla kolmella rintamalla.

Yllättävästi tarinan liikuttavin hahmo ei kuitenkaan ole Coco, vaan hänen keski-ikäinen, elosteleva rakastajansa Balsan (loistava Benoît Poelvoorde), joka kokee elokuvan suurimman rakkaustarinan.

ELOKUVA-ARVIO

Coco Avant Chanel
Ohjaus: Anne Fontaine
Ensi-ilta 6.11.
tähdet: ****

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****