Channing Tatum saa pian pyrstön. Kuva: Reuters
Channing Tatum saa pian pyrstön. Kuva: Reuters

Näyttelijä Channing Tatum on löytänyt jälleen yhden roolin, jossa voi olla ilman paitaa.

Muun muassa Magic Mike -elokuvasta tuttu Channing Tatum nähdään seuraavaksi merenneidon roolissa.

Tatum pääsee hyppäämään valtamerten syvyyksiin, kun Disney tekee uudelleenfilmatisoinnin vuoden 1984 merenneitoelokuvasta Splash.

Alkuperäisversion muistaa moni, sillä se on aika ihku. Elokuva on herkkä rakkaustarina, jossa nuori Tom Hanks rakastuu Daryl Hannahin esittämään merenneitoon.

Vanity Fairin mukaan Tatumin tähdittämässä versiossa elokuvan sukupuoliroolit on kiepautettu ympäri. Tatumin heilutellessa pyrstöään Tom Hanksin osaa esittää 32-vuotias koomikko Jillian Bell.

Alkuperäisversion uuden version kerrotaan olleen nimenomaan Bellin idea. Hän työskenteli Tatumin kanssa elokuvassa 22 Jump Street.

32-vuotias koomikko saa vastanäyttelijäkseen Channing Tatumin. Tuleeko elokuvasta Bellin läpimurto? Kuva: Reuters.
32-vuotias koomikko saa vastanäyttelijäkseen Channing Tatumin. Tuleeko elokuvasta Bellin läpimurto? Kuva: Reuters.

Tältäkö Tatum näyttää merenneitona?

Elokuvan keskiössä on nuori tyttö, jonka merenneito (itse asiassa merenpoika?) pelastaa. Tyttö tapaa merenneidon uudelleen vuotta myöhemmin ja rakastuu tähän – tietämättä sitä, että pelastajalla on pyrstö ja tämä asuu meressä.

Channing Tatumin voi helposti kuvitella leffarooliin pelastamaan pulaan joutuneita naisia. Pyrstöä miehelle sen sijaan on hiukan vaikeampi kuvitella.

Page Six on jo tarttunut kuvankäsittelyohjelmaan ja leikitellyt ajatuksella, miltä Tatum näyttää tulevassa roolissaan. Tässä on tulos:

Page Six kertoo, että Tatum työskentelee elokuvassa myös tuottajana yhdessä Ron Howardin ja Brian Grazerin kanssa, jotka ohjasivat vuoden 1984 version.

Elokuva oli aikoinaan valtava hitti. Sekä Hanks että Hannah tekivät siinä läpimurtoroolinsa, ja lisäksi elokuva sysäsi käsikirjoittaja Howardin uraa eteenpäin aina Oscar-palkintopallille saakka.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***

 

Hugh Jackmanin musikaali The Greatest Showman nostalgisoi viihteen muotoa, jota ei ole ikävä.

P. T. Barnum (1810–1891) rikastui freak show -esityksillä, joissa yleisö sai pällistellä sellaisia ”kummajaisia” kuin parrakas nainen, maailman lihavin mies tai siamilaiset kaksoset. Nykynäkökulmasta viihde ei ollut eettistä: liikakarvoituksesta kärsiviä naisia, sairaalloisen ylipainoisia miehiä tai yhteen kasvaneita kaksosia ei enää pidetä friikkeinä, vaan ihmisiä siinä missä muitakin.

Tämä on Michael Graceyn uutuusmusikaalin The Greatest Showman ongelma. Se kertoo Barnumin (Hugh Jackman) menestystarinan kyseenalaistamatta yhteiskunnan hyljeksimien ihmisten hyväksikäyttöä. Elokuvassa esiintyjät laulavat ja esittävät huikeita tanssikoreografioita. Todellisuudessa ”luonnonoikkuja” oli tapana esitellä häkeissä.

Elokuvan pelastaisi esiintyjien oma näkökulma. Sen sijaan tapahtumat kerrotaan Barnumin kannalta. Asenne on nostalginen: oi niitä aikoja, kun kansa vielä pääsi nauttimaan näin ihmeellisestä viihteestä! ”Friikit” saavat sentään yhden oman laulunumeron, jossa juhlitaan jokaisen oikeutta olla sellainen kuin on. Tai niin kuin Barnum toteaa kenraali Tom Thumbiksi (suom. Pekka Peukaloiseksi) nimeämälleen lyhytkasvuiselle miehelle: ”Jos sinulle joka tapauksessa nauretaan, on parempi ottaa siitä maksu”. Maksusta tosin valui suurin osa Barnumin omaan taskuun.

Moraaliset pohdinnat sikseen. Musikaalinakaan elokuva ei ole katsomisen arvoinen. Voimaballadit ovat laskelmoituja ja tanssikoreografiat jäykkiä. Barnumin vaimoa näyttelevä Michelle Williams on muovinen kuin Barbie ja Barnumin liikekumppania tulkitseva Zac Efron vahamainen kuin Ken. Elokuvasta on turha hakea mitään tunteita. Ilo, riemu ja taika loistavat poissaolollaan. Niin kuin freak show’sta aikanaan.

The Greatest Showman **