Brooklynin kaupunginosa Yhdysvaltain New Yorkissa on suosittu paikka trenditietoisten keskuudessa. Kuva: Shutterstock
Brooklynin kaupunginosa Yhdysvaltain New Yorkissa on suosittu paikka trenditietoisten keskuudessa. Kuva: Shutterstock

Laulaja Catey Shaw'n rakkaus hipsterikaupunginosaa kohtaan käy selväksi Brooklyn Girls -musiikkivideolla.

Catey Shaw'n tuore Brooklyn Girls -video on ehkä parodia poppari Katy Perryn California Gurls -kappaleesta, mutta muuten yhtäläisyydet sitten jäävätkin menevään poppibiittiin.

Video Brooklynin kaduilta ja sen nuorista naisista on pullollaan tatuointeja, graffiteja, erikoisia kampauksia ja katu-uskottavan omaleimaisia vaatteita.

Ehkä jo liiaksikin. Video noudattelee hipsterikuvastoa niin orjallisesti, että tavallista talliaista alkaa hämmästyttää. Hipsteriyteen tosin kuuluu tietty ironia – olisiko tässä kyse siitä?

Ainakaan Huffington Postin haastattelussa Catey ei vaikuta vitsailevan.

– Muutin Brooklyniin vähän yli vuosi sitten ja huomasin samantien eron sekä alueen asukkaissa että itsessäni. Epäilemättä Brooklyn on osa elokuvista tuttua New York Cityä, mutta naapurustofiilis on siellä vahvempi kuin muualla.

Catey Shaw kertoo lehdelle myös, mikä tekee Brooklyn-mimmin. 

– Olen Brooklynin tyttö, koska olen itse urani luonut, itsevarma ja yksilöllinen. Kuka tahansa Brooklynin asukki – oli sitten syntynyt tai kasvanut täällä tai lähtöisin toiselta puolelta maailmaa – ei pääse pitkälle ilman Brooklynille ominaista asennetta. Brooklynin tytöt ovat voima, joka kannattaa huomioida – ja heidän tyylinsä on tappavan hyvä. He luovat omat polkunsa.

Niin, hipsteriyteenhän kuuluu olla omanlaisensa mutta kuitenkin samalla sellainen kuin muutkin.

Lue myös:

Täh, Kristen Stewartilla ja Anne Hathawaylla on viikset!

Grammy-voittaja kypsyi kauneusihanteisiin: paljastaa videolla, miten tähtiä photoshopataan

Hipsterikurssilla opetellaan makkarantekoa

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)