Gérard Depardieu henkivartijoidensa ympäröimänä Cannesissa. Kuva: Reuters
Gérard Depardieu henkivartijoidensa ympäröimänä Cannesissa. Kuva: Reuters

Kansainvälisen valuuttarahaston entinen pääpomo Dominique Strauss-Kahn on päättänyt haastaa Cannesissa esitetyn elokuvan oikeuteen.

Media näki Cannesin elokuvajuhlilla seksiaddiktiosta kertovan Welcome to New York -elokuvan, joka on fiktiivinen, mutta muistuttaa juoneltaan hyvin paljon kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entisen pomon Dominique Strauss-Kahnin, 65, seksiskandaalia. Maanantaina Strauss-Kahnin edustaja kertoi, että elokuvantekijät tullaan haastamaan oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Näyttelijä Gérard Depardieu, 65, näyttelee elokuvassa seksiaddiktia, joka ahdistelee hotellityöntekijää seksuaalisesti. Strauss-Kahn pidätettiin vuonna 2011 samankaltaisista syistä, mutta hänen syytteensä hylättiin epäluotettavien todisteiden valossa.

Strauss-Kahnin edustajan mukaan elokuva viittaa, että Strauss-Kahn olisi syyllistynyt raiskaukseen.

Welcome to New Yorkin ohjaaja-käsikirjoittaja Abel Ferrara on kommentoinut pitävänsä kiinni taiteellisesta vapaudestaan.

Lähde: Guardian

Lue myös:

Pamela Anderson menneisyydestään: Raiskauksia ja seksuaalista hyväksikäyttöä

Cannesin elokuvajuhlat alkoivat – kuvagalleria

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****