Mark Levengood. Kuva: Lehtikuva
Mark Levengood. Kuva: Lehtikuva

Turun kirjamessuilla näet syksyn parhaat kotimaiset ja pari upeaa kansainvälistä tähteä.

Helsingin Kirjamessuihin (23.–26.10) voi hakea alkulämpöjä Turun-messuilla, jossa esiintyvät lähes kaikki syksyn kotimaiset kirjailijat sekä muutama huippuluokan kansainvälinen tähti. Bongaa ainakin nämä kolme kovaa:

1. Ruotsin hauskimmaksi suomalaiseksi tituleerattu Mark Levengood on paitsi televisiopersoona ja hienon aids-trilogian kirjoittaneen Jonas Gardellin puoliso myös taitava kirjoittaja. Uutuuskirjassa Miljoona ruusua luvassa tuttua sympaattista muistelua.

Mark Levengood la 4.10 klo 11.20 Agricola-lava

2. Ranskalaisen Katherine Pancolin kirjat ovat paksuja ja niillä on liian pitkät nimet (Krokotiilin keltaiset silmät jne.), mutta lukijat ympäri maailmaa rakastavat niiden vaatimatonta päähenkilöä, yksinhuoltaja-Josephinea. Uutuusromaani Mimmit! kertoo naisten välisestä ystävyydestä.

Katherine Pancol la 4.10 klo 12.00 Agricola-lava

3. Venäläissyntyisen ja Ranskassa asuvan Andreï Makinen kirjoja on käännetty suomeksi ainakin kymmenen. Arvostettu ja lukuisia palkintoja napannut kirjailija puhuu Turussa urastaan ja teemoistaan.

Andreï Makine la 4.10. klo 13.05 Agricola-lava

Turun kirjamessut 3.–5.10. Turun Messu- ja kongressikeskuksessa.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)